Monday, June 28, 2010

first day in school

hari pertama di sekolah sangat best....hehehe.eh,tajuk in english tapi entry in malay..maaf sume..ooo ya....mesti macam kenapa tiba2 nak cerita pasal hari pertama sekolah.tak heran pun...masing2 mesti ada pengalaman masa sekolah dulu.nangis ke...tak bagi mak ayah balik ke..tapi yang saya nak cerita,pengalaman hari pertama saya mengajar di sekolah rendah lama saya dahulu..SK (1) TAMAN KERAMAT..wuuuuu....serius,saya sangat berbangga dapat mengajar di situ..sekolah yang dahulunya saya belajar,saya mengajar pula di situ....huhuhu.....

kenapa mengajar di situ?da start posting ke??oh tidaklah!!!!saya apply untuk jadi cikgu sementara di sekolah tu..daripada tak buat apa2 kat rumah,baik saya cari pengalaman...bila mak cakap kat sekolah ada cikgu bersalin,saya rasa mungkin ini peluang yang baik...da apply minggu lepas dan tiba-tiba tengah hari tadi,mak call...Guru Besar da luluskan...kena mengajar harini juga...waa...sangat takajut....hihi

kelam kabut pergi sekolah.lapor diri dan terus mula mengajar...subjek BM dan maths...dan apa pengalamannya????waaaaaaaaaa.....sangat seram sebab da lama tak mengajar....dan ajar BM which is bukan bidang saya...jika anda ingat senang je ajar BM.bahasa harian kot.........anda silap tau...terkedek2 juga nak ajar tadi sebab tak tahu syllabus apa semua...dan masuk kenal2 dulu dengan murid2 tu....mereka sangatla comel dan matang.baru darjah 2 tapi semua tak macam darjah 2....2 AMANAH,tunggu cikgu esok ya...hehe

banyak benda kena reflect balik...teori sume susah nak apply.bila sampai bab praktikal,waaaaaaa dasyat betul..classroom control semua kena ingat balik masa saya praktikal dulu..cuba2 recall apa yang patut....dan mereka agak lasak.adeeehhhh!!!!!!berusaha sebaik mungkin nak control mereka...mungkin kena lebih tegas....sob sob sob!!!!!

esok macam2 yg saya bayangkan.....harapnya apa saya ajar mereka akan faham...dan yg lebih penting,apa yg saya ajar tu kena sistematik,teratur dan ada language focusnya...bukan semberono je....wuuuuuuuuuuu.......

menanti hari esok dengan berdebar2.....semoga saya berjaya!!!!!!!!!yeay~~~~~~~~~`
insyaALLAH =)

8 comments:

nisa fazil said...

gudluck yer jid...practice b4 posting nnti

pearl jade said...

thanx niz
da karat skill ngajar
seb baek ade ckgu ganti ni
leh prepare2 sket..huhu

butterfly said...

caiyok!!!
semoga berjaya chekgu!!

syurga tinggi _(o'.'o)_ said...

selamat pagi, cikgu majid! :D

nona said...

wahh kate2 akhir ko dh mcm abg rmbut ketak dlm mentor

"yeahhhh"

pearl jade said...

butterfly~trimas byk2...hehehe

pearl jade said...

selamat pagi cik jana tinggi
ape cite skrg?
da lme x update blog..hehe

pearl jade said...

nona~
abg ketak ckp cm2 ek
hahhaa....xprasan la plak
yeaaahh ak ni bunyi mcm kumpulan radja lagu benci bilang cinta =p

 

Travelblog Elly Jade Copyright © 2014 Designed by Alieff Artwork