Monday, May 30, 2011

syukur. saya menang free hosting GA cik tom

mode: kejutan elektrik...tangan ketar-ketar..
listen to : tak dengar apa-apa

salam and hi to all..alhamdulillah syukur...syukur sangat-sangat...alhamdulillah, saya menang Giveaways Julung Kalinya Dari Cik Tom. tadi, baru je cik tom umumkan Pemenang Giveaways Julung Kalinya Dari Cik Tom..seriously, memang tak berharap langsung menang GA cik tom.. GA cik tom hadir masa saya frust menonggeng tak nak update blog...memang ingat nak biar je blog ni.tapi tiba-tiba bila cik tom buat GA, rasa excited nak join sebab cik tom tak pernah buat GA dan saya nak support cik tom.alhamdulillah, rezeki berpihak pada saya...bila baca entri baru cik tom tadi, terus macam eh macam kenal je banner yang melekat pada entri cik tom...rupanya diri sendiri menang. kalau tak silap, hadiahnya pakej hosting berharga rm100 dari NetKL..masyaALLAH, macam cempedak da jadi nangka...ada 3 benda jadi dalam bulan mei..

1. saya dapat header percuma dari abdulfarique.com2. saya dah ada banner sendiri

create your own banner at mybannermaker.com!
Copy this code to your website to display this banner!



ni watermark saya yang dah diedit oleh bestie,Azfar Hisham.susah payah dia editkan.hehe..and banner tu buat sendiri..hihi

3. sayalah Pemenang Giveaways Julung Kalinya Dari Cik Tom

bannergiveaways cik tom

terima kasih cik tom bagi saya peluang join GA cik tom...agak-agak nak pakai domain apa ya? pearljade.com ok tak?hehe...berdebar lak nak tunggu semua setel.. =p


ya ALLAH...syukur alhamdulillah...Kau berikan rezeki, kegembiraan padaku setelah panas disiang hari ya ALLAH...wah, tak masuk langsung..ehehe..jumpa lagi dalam domain yang baru insyaALLAH....

Cuti Sekolah, Nenek Datang Rumah

mood: tak sabar tunggu nenek datang

listen to : pokok ~ MUH featuring hazama


salam, morning and hi to all...
cuti sekolah, nenek datang rumah...
Hooooyeaaahhhhhhh...
bolehla nak menuntut ilmu apa-apa yang patut..
nenek bab-bab mengurus rumah tangga memang sangat perfect...
masak tak usah cerita...
masak sayu goreng dengan ikan goreng pun sedap rasanya..
tak masuk lagi nenek masak asam pedas, rendang, masak lemak..
ooo senang cerita semua nenek pandai..hihi..
tengah tunggu nenek datang..
emak abah balik kampung weekend semalam..
insyaALLAH petang ni sampai la nenek..
terbalikkan?patutnya anak-anak dengan cucu yang balik kampung..
ni nenek yang datang rumah tengok cucu-cucunya..
insyaALLAH cuti 2 minggu duduk dengan kami..
waktu malam before nak tidur, mesti dengar nenek cerita..
macam-macam yang nenek cerita..

nenek seorang yang tabah..
tak pernah nampak nenek menangis..
(oh tidak..tiba-tiba rasa nak meleleh air mata...huhu)
tak pernah nampak nenek susah hati..
nenek seorang yang tidak banyak cakap..
tapi tutur katanya sangat lembut...
senyuman nenek bisa membuatkan hati yang rawan menjadi tenang...

nenek,kami tunggu nenek ya..
sayang nenek...muaaxxx!!!

Good Morning


Sunday, May 29, 2011

video + lirik: pokok by meet uncle hussain featuring hazama




lirik:

Tersesat malu bertanya
Tak tahu tak tahu ke mana
Terlalu banyak alasannya
Ku terdiam

Menyusur di kaki lima
Terlihat bayang wajah kelmarin
Tersentuh hati bagai luruh

Chorus
Tanya sama pokok apa sebab goyang
Jawab angin yang goncang
Terbang burung terbang
Patah sayap diduga
Seandainya rebah
Kau masih ada

Terlalu mahu dan mahu
Terlupa apa yang perlu
Terlalu banyak alasannya
Duduk terdiam

Tak mudah namun tak susah
Terserah atas pilihan
Tersentuh hati mula luruh

Ulang Chorus

Kau masih ada
Kau masih ada
Kau masih ada
Kau masih ada

Terlalu mahu dan mahu
Terlupa apa yang perlu
Terlalu banyak alasannya
Duduk terdiam

Tak mudah namun tak susah
Terserah atas pilihan
Tersentuh hati mula luruh
Tanya sama pokok


Saturday, May 28, 2011

SEGMEN : Froogy Ady Budika Cari Jodoh


salam and hi to all...buat julung-julung kalinya jade akan join segmen by encik ady budika...iolss terharu uolss..semalam borak-borak dengan ady pasal extreme challenge dia tu...alih-alih mulut ni tiba-tiba tertanya, siapa wife froogy..yela,froggy ada anak tapi isterinya takde..and now ady buat segmen, Froggy Ady Budika Cari Jodoh...siapakah froogy?? haa ni la inche frogoy yang machoss..hehe..agak2 siapa ya bakal isteri froogy?hehehe..let's check it out


ayah froggy..hehe

siapakah calon yang paling layak untuk kamu ya????hmm...saya calonkan.......tadaaa........kuma kuma....

kenapa saya calonkan kuma-kuma??
  1. sebab saya rasa dia sekufu dengan froggy..froggy dua alam kan? dan kuma-kuma pun dua alam..nanti if ffroggy nak masuk air, kuma-kuma boleh ikut...kalau bagi jodoh lain yang tak sekufu, nanti kesian dia kena tinggal sorang-sorang kat darat.
  2. sebab kuma-kuma sangatttt coommeelllllllll....dari dulu admire kuma-kuma ni..cute miut cinonet...siap beli selipar bilik kuma-kuma..gebus sangat rasanya..hehe.
  3. if tengok kuma-kuma kat atas ni kan, macam penyayang je..sesuai dengan froggy...boleh didik anak2 froggy..wink wink!!
  4. sebab dia color hijau...ahaha apekah???
  5. sebab kuma-kuma berasal dari jepun..inche ady suka aweks jepun kan macam saudari bunga itu kan?hihi...so froggy pun kenala dapatkan jodoh dari jepun jugak.macam owner dia :p
inilah sebab musabab saya pilih kuma-kuma untuk dijodohkan dengan froggy inche ady...


p/s: jodoh untuk owner inche froggy macam mana pula? hehehe..thanx follow blog saya

p/s/s: congratz berjaya habiskan untuk extreme challenge tue..hope ade rezeki menang lepas ni..

setakat cakap dan doa tak cukup! vote it!!!!!!!

Thursday, May 26, 2011

BEN ASHAARI AJAK SERBU BLOG BARU


salam and hi to all...
orang laen sibuk menulis buku ringkasan mengajar, aku sibuk join benda ni..haha..
segmen terakhir before cuti sekolah yg saya join and sebelum bizi nak menanda exam paper budak2..sikit lagi je nie nak tutup penyertaan...berusahalah!!
semangat header baru..haha..
encik ben,saya dah ada header baru..miahaha!!

Novel Adam dan Hawa (Aisya Sofea) akan diadaptasi ke drama bersiri

mood: dup dap dup dap!!!!!!!

salam and hi to all...oh tidak!!!!! teruja sangat da ni....bukak utusan online tiba-tiba nampak tajuk berita, Global Station pilih 7 novel (klik SINI) i was like, apakah??????????? dorang nak adaptasi novel jadi drama ke?wah ni da macam kes, Trilogi Cinta..ha,kompem jadi....topik hangat di bilik guru lagi macam ni hahahahahaha


ok ok ok...yang lagi excited!!!sila tengok ya novel-novel ya bakal diadaptasi tu...waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.....ada novel kak Aisya Sofea...bukan 1,bukan 2 tapi 3 novel dia nak dijadikan drama bersiri/telefilem....Jauh, Kau Untukku dan Adam dan Hawa..yang paling best for sure la cerita Adam dan Hawa...omg!!!!!!!!!! Global Station, sila jadikan adam dan hawa drama bersiri..kompem rating tinggi gila.boleh kalahkan nur kasih tau.tahukah anda? ramai betul peminat AH...gulp!!tolong!!!saya tak boleh bernafas.dan tolong..skrip dalam tu sangat romantik...jangan spoilkan mood kami.dan minta-minta barisan pelakon dia lisa surihani dan farid kamil.tak pun siapa-siapa la asalkan sedap mata nak tengok.hahaha....sebenarnya ada lagi 1 novel kak AS yang best..Sehangat Asmara..omg!!yang ni pun terbaik gak...lagi banyak romantik-romantik sebab hero heroin suka sama suka dari awal..so banyak adegan best2 dorang sama-sama.macam AH ni,dorang banyak gaduh...romantik tak banyak sangat but still romantik gakla.hahahaha...fuh!!!!!!!!!akhirnya mimpi jadi kenyataan.memang teringin sangat kalau novel-novel kak AS dijadikan drama.Jauh dan Kau Untukku sweet jugak..go go go kak AS....jom terjah blog dia..





tengok....tajuk best! cerita pun best!! ni antara favourite saya... by kak aisya sofea..

kak AS jugak..hehe..semua ada...alamak, kau untukku tak snap.hehe...


oh ya...bukan setakat novel kak AS yang akan dijadikan novel.ada lagi 4 novel iaitu Manisnya Cinta dan Bayangan Rindu by Anis Ayuni, Kau Yang Satu by Mia Azalea dan Tiada Yang Kedua by Sania Yasmin.ketujuh-tujuh novel ni adalah keluaran Alaf 21....semua da baca kecuali tiada yang kedua..hehe..seriusly, kau yang satu memang giwang habis....kompem korang cair baca cerita ni..Taufik dengan siapa ek heroin dia?tak ingat..tak silap Afiqah..hehe..manisnya cinta sweet sebab hero pilot tak silap...dia tipu heroin tu cakap dia driver bus...padahal driver kapal terbang...haha..oh sila la cepat-cepat buat drama ni ya..hehe...






Tuesday, May 24, 2011

Semakan Pertukaran Guru Jun 2011 | e - G Tukar







klik gambar untuk ke aplikasi...





atau klik sini:









Semakan keputusan permohonan pertukaran guru Jun 2011 dijangka dikeluarkan mula 25 Mei 2011... selamat berjaya kepada semua.. d(^______^)b







klik sini untuk ke Facebook Pertukaran Guru








salam and hi to all....mak ai....jade lak yang berdebar nak tunggu keptusan ni...sebab tahun ni, ada 2 orang kakak yang saya kenal nak mintak tukar...tolong berdebar untuk mereka..hehe...hope 1 hari nanti saya akan apply pertukaran guru ni..plan memang ada tapi saya masih baru di sekolah ni dan rasanya belum puas saya berkhidmat di sekolah.tak sampai 1 tahun pun...hehe...kepada kak rafiza (kakak 1 sekolah) dan kak bulat (jom lawat blog kak bulat ;) )semoga berjaya...kak bulat,hope dapat daerah kuala langat...bolehla kita berkhidmat sama-sama...hehe...








p/s: if ada siapa-siapa yang baca entri ni dan lulus pertukaran, hope leh share di sini :)

Monday, May 23, 2011

header baru pearl jade | terima kasih Abdul Farique

salam and hi to all...
mood: agak excitedddsssssssss...
sebab: header baru da siap!!!!!!!

oh tidak masin betul ya mulut saya hari ni...tadi kak ellen cakap dia da letak link pearl jade dalam blog dia...saya cakap,ok la..nak tukar baju pearl jade cantik-cantik sebab takut ramai yang nak datang..hehe.perasan!!! and tiba-tiba lepas magrib tadi, encik adik abdul farique PM, pasal header yang dia nak bagi tu...ha ingat tak? ha lupa la tue...hehe...klik SINI...KENAPA AKU NAK HEADER ABDUL RAFIQUE


Dah nak meloncat gak...da la baru je nak start masak...pastu adik AF ni da sound awal...

jangan out
jangan away
kalau tak,
dibatalkan...


huhu...terpaksala cik housemate masak sorang-sorang malamni...ampun ya cik raudah..hehe..and AF ni senang gilos nak kerja ngan dia...seb baekla saya ni takdela cerewet sangat...yela orang nak bagi freekan...tak kan nak demand2 lak...hahaha!! and hasilnyaaaaaaaaa...eh tapi before tu, say goodbye kat header lama...bye bye sayang....walaupun takdela bye bye terus sebab korang still akan jumpa dia gak dalam watermark gambar..actually header ni beli untuk watermark..last-last jadi header lak..hehe...



header lama...design by kak eya...yang ni beli ya...hehe
orderla...kak eya memang best...
ni FB dia...eya eybizz



and presenting my new headerrrrrrrrrrrrrrr!!!!!!!!!!!!

it's pink ok...eh masa cakap kat AF, pink purple...pastu cian dia da macam blur eh color ape tu...serious comel budak ni..dia tanya background nak apa..saya ni manala reti nak pikir on the spot.glabas gak tadi nak pikir...pastu cakap nak kerawang2...dia da pening balik..last2 dia suggest taman dalam hati ni..haha.see,senang je kan adik ni.senang je nak pilih..hehe...oh comel tak rerama tu..ha tu saya yang request...tee hee hee...


gempaks gilos AF ni...sekejap je dia buat.dalam setengah jam.mampu tak????ngaaaaa...entah ilmu apa dia pakai pun tak taula...dulu nak buat header sendiri, berbulan-bulan pun tak siap.haha...korang tengok! halus gila sentuhan dia.kualiti pun terjaga..ehehehe...


to abdul farique...terima kasih ya untuk header ni....akak suka sangat dik..miahaha!!angan2 nak ada 3D header tercapai gak...yeehaaaaaa!!!!eh alhamdulillah...semakin bersemangat nie...ha, da la free kan header ni..dia siap bagi benda free lagi...taaadaaaaaaaaa...


Tukar Warna Background Blog.....sila usha ya kat tepi ni...ha, korang tak suka oreng,sila klik ke hitam untuk epik gothic..hehehe!!!sebab tengok ada dalam blog AF tapi dia sendiri da buang..saya lak gatal nak.last-last dia bagi je..haha...seb baek tak mintak tukar template sekali...peace yooo!!!


baiksss!! siapa-siapa yang rasa nak tempah kat AF, JOM TERJAH belog diaa...

header dia pun comel gak...eh macho...hehe





kak ellen aka mummynemo...saya terharu!!!





salam and hi to all....

pearl jade | featured in silampuneo.com


Sunday, May 22, 2011

Kebahagiaan Semua

ada orang mendapat kebahagiaan dengan menjadi no1.
ada juga yg menjadi no2,3 dan
4...
ada juga yang bertemu bahagia dengan menjadi "kekasih gelap"..
namun,ada

juga yang bertemu kebahagiaan dengan tidak mendapat mana2 nombor @ bertepuk sebelah tangan...
dan juga ada yg bertemu "Kebahagiaan dalam
perpisahan"..

walau dimana pun kebahagiaan itu,mencari bahagia yg hakiki degan mencintai yang

Maha Esa adalah lebih membahagiakan

dan tidak kira lah anda berada di dalam kelompok yang mana,
pasti ramai yang menagihkan...
biarlah mereka menjadi yang terakhir...

*edited version:

jujur saya akui, dulu saya tidak paham mengapa ada yang sanggup menumpang kasih orang..
mungkin ada yang benci,dan ingin memaki hamun orang yang merampas kebahagiaan orang lain...
tapi bukan itu yang ingin saya sampaikan di sini...
saya baru sedar mengapa mereka sanggup menjadi no 2,no 3,no 4, no 100
dan sanggup menjadi kekasih gelap...
mungkin,kebahagiaan yang dicari oleh mereka ada pada orang yang memiliki ramai gegirl...
mesti ada yang pikir...da takde bujang or anak dara lagi ke
sampai sanggup berkongsi kasih dengan orang lain
bagi saya...mungkin orang bujang yang lain tak dapat nak beri kebahagiaan kepada mereka
sepertimana non bujang @ single person boleh berikan..

erm,entahlah..ini pendapat saya...
sebab terpikir tiba2, mengapa jadi benda2 macam ni...

p/s: copy paste dari facebook sendiri...hehe

*edited version

hmmm...eh saya tak galakkan kamu jadi no 2,3 dan 4 ya...
ini sekadar pandangan saya,
saya baru terpikir kenapa ada yang sanggup jadi no 2,3,4,5..tu je..hehe...
ingat!!kita ada maruah sendiri..
nak buat apa-apa ingat mak ayah,agama,masyarakat...
wallahualam



Saturday, May 21, 2011

Rahsia Hati Tak Siapa Yang Tahu


Just because..

I smile.. doesn't mean that I don't hurt...

I laugh... doesn't mean that I don't cry..

I pretend that every thing is okay... doesn't mean that I have forgotten every thing that has happened...

I sleep soundly at night... doesn't mean that I don't have demons haunting me...

I walk with my head held high... doesn't mean that I am not broken inside...

I sing and dance... doesn't mean that I don't feel like hiding away by myself in sorrow...

I walk away from everything... doesn't mean that I don't want to hold it within me...

I seem like I can love again... doesn't mean that my heart is whole again once more...

I reach out with my arms wide open... doesn't mean that I will receive as much as I have given...

Just because I want you to be happy... doesn't mean that I am happy...

Friday, May 20, 2011

Follower ke 399,400 dan 401 blog pearl jade

salam and hi to all...alhamdulillah...sikit-sikit lama jadi bukitkan?bagi orang lain, ala sikit je ni...it's ok..dengan saya yang jarang berblogwalking, rasanya ni alhamdulillah syukur...dan walaupun kamu tak follow tapi saya appreciate siapa-siapa yang baca blog saya...kawan-kawan baca kan,mona,shafiza,azril, dan lain-lain...thanx korang baca blog aku ni...rasa lagi bermakna bila kawan sendiri yang baca sebab mereka memang takde blog tapi sanggup nak baca blog aku ni ha...hehe...

eh panjang lak cakap...kali ni aku pilih 3 orang..follower ke 399, 400 dan 401...sebab lama gak tunggu bila la nak gerak 398 jadi 399...hehe..dan follower ke 400 tu pulak sangat bermakna sebab terjah dari blog encik ben ashaari untuk header pilihan blog encik ben ashaari...suka blog akak ni..hehe..dan bila dia follow lagi la happy...hehe...follower 401 sebab nak jadi pengapit untuk 400..haha..dan lagi best gak sebab akufakhrul yang follow...selalu jadi silent reader je pastu tiba-tiba gatal nak add dia kat FB and dia accept.tu pun macam,uix biar betul dia approve..haha...lagi terkujat, dia follow balik..rasa tak caya pun ada...sebab selalu gak baca blog and follow blogger taiko-taiko tapi ade gak yang tak follow...so kira macam miracle la...hehe...jom terjah blog-blog dorang...




pelik sikit...url blog watieawang tapi nick akak ni yatie awang..hehe
cantikkan header dia..sebab tu terpilih..hihi



bella yang sengal...jangan marah dik non...


ustaz amirul follow kita...hehe..

terima kasih banyak-banyaksss ya sudi follow and hope datang lagi...hihi...bertuah sebab blog2 mereka ada pengisian yang sangat bermanfaat tak macam blog ni...mari belajar dari mereka :)

50 ways to cope with stress

salam and hi to all...
stress!!!!
it's ok...
sometimes it's good to have stress.
cause it can boost you to do well...
hehe....
try to follow these simple tips...
all the best d(^_____^)b

*edited

dapat 1 tips dari mohd fadzli aka vanetian
dia cakap...stress amik wudhu' je..hehe..
kita suka ikut tips saikologi kan..
apa salahnya kita ikut cara islam :)

Thursday, May 19, 2011

preview: Ya Allah, Aku Tak Ingin Sendiri

ya_allah_ingin_sendiri

Ya Allah, Aku Tak Ingin Sendiri

oleh Burhan Sodiq


ISBN: 978-967-5515-21-7

Tarikh Terbit: Julai 2010

Jumlah Muka Surat: 166

Harga: RM14.90 / RM17.90


___Sinopsis_________________________________________________

Saya tahu antara kita pasti juga diam-diam bertanya di dalam hati, “Manakah jodoh yang dijanjikan Allah kepada saya. Kenapa tidak datang-datang juga?” Apalagi kalau usia kita sudah mendekati tiga puluhan sedangkan tanda-tanda akan bertemu ‘seorang pendamping’ juga belum muncul. Boleh jadi kegelisahan itu selalu hadir bahkan sehingga mengganggu dalam tidur. Lalu, apa yang harus dilakukan apabila hal itu menimpa diri kita. Apakah kita akan memilih menunggu dan terus menunggu, sambil berharap penuh cemas? Atau adakah kita akan melakukan ‘sesuatu’, agar jodoh yang dijanjikan itu akan segera menyapa? Semoga Allah Taala memberi hidayah kepada kita dan mempermudah pencarian jodoh kita. Kalau dalam proses menunggu dan mencari soulmate ini kita bersabar, berikhtiar dan berdoa, maka tidak akan banyak persoalan yang muncul.

Namun apabila pilihan yang kita lakukan adalah dengan cara mengunjungi bomoh untuk meramal nasib dan meminta si bomoh mencarikan jodoh untuk kita, maka hal itu melanggar syarie dan mengundang perbuatan dosa.

Saya tahu bagaimana perasaan seseorang yang menanti jodohnya datang, namun yang dinanti tidak datang juga. Ada perasaan cemas yang lambat laun akan merubah cara hidup. Kecemasan yang berlarut-larut kerana tekanan orang-orang sekeliling yang selalu mendesak dan menyakitkan kita. Ibaratnya, kita menjadi sebuah beg tinju dan semua orang memukuli kita hingga kita merasa sangat terdesak. Tidak ada yang dapat kita lakukan kecuali menutup muka dengan tangan di depan. Meskipun terasa sangat sakit pukulan-pukulan yang mengenai wajah dan tubuh, tapi kita mencuba bertahan. Hem, bukankah memang seperti itu rasanya diasak-asak persoalan perkahwinan oleh orang-orang sekeliling kita? Buku ada jawapannya...!


sumber: Kemilau Publika

Tuesday, May 17, 2011

Kenapa aku nak header design abdulfarique ?

salam and hi to all..
fuh!!! adakah ini bakal jadi hadiah hari guru paling best??
abdul farique nak bagi free header..
memang dah berkira-kira nak buat header baru...
actually header ni aku order dari kak eya untuk dijadikan watermark..
sekali tu macam aku takde header lain and gunakanlah as header...muahahaha..

encik abdul farique...hope saya still ada peluang ni...hehehehe...
ni FB saya ya encik AF

ada tak yang nak jugak??
AF offer sepuluh je...tak taula ada berapa lagi...
jom pujuk AF kat sini...hehe

Sunday, May 15, 2011

video: TERIMA KASIH GURU by mirwana





selamat hari guru
untuk
guru
cikgu
pendidik
pensyarah
emak saya
saya
kawan-kawan yang jadi cikgu

terima kasih guru
terima kasih
benar
jasamu tidak dapat dibalas
dengan
segunung intan permata
selautan embun
jutaan bintang-bintang
hanya
titipan doa
bisa
saya titipkan
supaya kalian semua
terus mendidik
dengan penuh keihklasan

terima kasih
terima kasih
terima kasih


Saturday, May 14, 2011

Wahai wanita solehah, jangan risau akan jodohmu


Wahai wanita solehah, jangan risau akan jodohmu,

Kerana muslimin yang bijaksana itu, tidak akan terpaut pada wanita,

Pada kecantikan,

Pada lirikan senyuman,

Pada bicara yang menggoda,

Pada pujuk rayu seorang wanita,

Yang meruntuhkan imannya

Sesungguhnya lelaki itu adalah pemimpin kepada wanita.

Andai belum sampai jodohmu,

Anggaplah bahawa adam yang kamu nantikan itu,

Sedang membina sahsiah kepimpinannya bagi memimpin dirimu.

Kerana pada wanita itu pasti ada kekurangannya.

Yang benar-benar layak pasti akan hadir untuk melengkapkanmu.

orang lain dapat saman daripada PDRM, aku dapat cek

salam and hi to all..miahaha...selalu dapat saman je kan...hari tu siap dapat saman tak bayar parking..sampai hati encik polis buat saya camni..wuwuwuw!! sila bayar tiket parking ya..hehe..tapi takpe, dapat balik duit tu sebab tiba2 dapat cek dari PDRM...hahaha..suspen je abah wat announcement.siap panggil semua adik beradik berkumpul kat living room...tak pernah2 abah wat camni.suspen gilos!!!ingatkan nak cakap,anak-anak, abah nak kahwin lagi..nauzubillah!!!hehe...intro panjang gile...abah harap awi dapat 8a dalam pmr, aida and adibah dapat upsr yang bagus..ayun pointer kena 3.0 ke atas....kitorang da jerit2 da...ape ni abah..sila cepat sikit...ingatkan abah nak bagi duit kat kitorang sebab abah dapat bonus ke ape ke kan..and tiba-tiba..jeng jeng jeng!!!!! abah keluarkan something dari envelope!!! apa benda tue...


tadaaaaa.....dapat cek uolss...dari PDRM....weeeeeeeeeeeeeeeee..adik2 ku, sila jangan jeles..hehe


mekacih PDRM....walaupun tak seberapa, saya bersyukur...


kenapa dapat cek ni?hehehe...kira saguhati untuk anak2 polis yang sukses masa belajar dulu...alhamdulillah syukur..waktu-waktu sengkek ni,bagi RM10 pun rasa syukur...hehe...

result final sem jatuh sebab berangan banyak masa ni..tapi alhamdulillah still dalam dean list..
untuk adika-adik kak elly yang kak elly sayang, akak harap kita semua boleh jadi kebanggaan mak abah kita..bukan kejayaan dikejar untuk dapat kekayaan dengan cara yang salah tapi apa yang penting, kita berusaha untuk membahagiakan mak dan abah kita...kita je harta yang mereka ada...takde apa yang dorang harap dari kita kecuali membanggakn mereka dan membahagiakan mereka..jangan lupa doakan mak abah kita kerana tanpa mereka,siapala kita...akak harap,akak dapat jadi contoh yang baik untuk adik2 akak ni...tiqa,ayun,awi,aida,diba...let's make our parent proud of us....all the best in your life adik-adik akak :)

BEN ASHAARI UCAP SELAMAT HARI GURU



salam and hi to all...en ben ashaari buat segmen lagi....siapa2 nak join leh klik sini ya...

1. Dimanakah anda belajar dulu .. sekolah rendah , menengah kemudian menyambungkan pelajaran di ... Tahun jangan lupa yer ..

1. Tadika: Tadika Kemas Kg Bukit Badong, Kuala Selangor...tahun 1992..nama cikgu tak ingat...

2. Sekolah rendah: SK Taman Keramat 1 dari 93-98...tahun lepas sementara tunggu posting, saya siap jadi cikgu ganti kat sekolah ni.cikgu-cikgu masa saya belajar dulu ada lagi kat situ.dulu dorang were my teachers and pastu jadi my colleagues..hehehe...

3. Sekolah Menengah: SMKA Maahad Hamidiah Kajang…dari tahun 1999-2003…I told you, hantarla anak-anak belajar kat sini.insyaALLAH berjaya dunia akhirat…banyak yang saya belajar kat sini especially erti persahabatan.alhamdulillah sampai sekarang kitorang masih keep in touch and kitorang takde klik2…semua kitorang kawan…sangat indah waktu belajar kat sini….orang lain buat geng masa zaman sekolah kan tapi geng kitorang wat geng lepas habis zaman sekolah….we are the backbenchers…haha…jumpa balik time reunion…tiba2 baru perasan,kitorang ni duk belakang dalam kelas..dak2 nakal ar kononnya.geng-geng kami terdiri daripada:

a. Intan nazifah ahmad (kapla geng)

b. Nurdiani kamaruzzaman (paling tinggi)

c. Shahnaz adreena (paling shotonk)

d. Sharifah Dzarina (paling comel)

e. Siti suhaili sarif (paling cengeng)

f. Muhammad azfar hisham (paling baik…ikut je cakap kitorang)haha..

4. Matrix Negeri Sembilan (KMNS)- tahun 2004..sebulan je kat sini

5. Maktab Perguruan Ilmu Khas…Tahun 2004-2008sekarang da jadi IPG Kampus Ilmu Khas.. foundation 2 tahun + first year and second year kat sini untuk course B.ed TESL..kira 4 tahun belajar kat sini

6. UM-2008 – 2010…sambung 3rd and 4th year kat sini untuk course yang sama..course ni twinning program between IPG and university…

7. SK Seri Lanang -2010 until now 1st sekolah yang saya ajar..hehe

2. Cikgu yang anda masih ingat sampai sekarang , dan mengapa ..

Ustazah azlinda..sebab dia ustazah yang sangat best..dia warden kitorang masa kat maahad dulu…selalu sabar je dengan perangai kitorang..ahahaha..tapi paling best sebab ustazah kalau mengajar memang dasyat…dia pandai bezakan personal and kerja…bayangkan kat asrama kitorang kamcheng tapi kat sekolah serius mengajar. I mean takdela nak manja2 kan kitorang ke apa ke.ni la cikgu yang bagus…hehe

Cikgu pazilah pulak paling sporting..dia ajar kitorang akaun masa form 4 and form 5…tak jemu-jemu ajar kitorang yang banyak songeh ni…approach dia best…pandai betul dia ajar macam dia ajar sampai kitorang paham.sebab cikgu pazilah pernah jadi akauntan tak silap…so dia Nampak camne nak apply benda tu betul-betul..hehe.and dia suka gak wat kelas tambahan.pastu nanti dia belanja kitorang pizza ke ape2 ke..yeaayyyy..sebab tu kitorang saying cikgu pazilah..hehe..sebab cikgu la jugak the backbechers wujud…habis sekolah,cikgu selalu ajak kitorang gi gathering.kira cikgu la mastermind untuk reunion kelas form 5 kitorang. Dari situ la kitorang rapat…yela,masa kat sekolah dulu dak laki mana leh rapat2 dengan dak pempuan..hehe..sayang cikgu…muaaxxx..

the image


3. Ceritakan segala kenangan anda sebagai seorang guru ..

Wah, kenangan aku jadi cikgu….hmm,sangatla banyak walaupun baru 8 bulan jadi cikgu.wat point2 je la ya..

1. Pernah ada budak terberrr******k dalam kelas.dan kena cuci.ooh biase la tu kalau jadi cikgu..hehe

2. Handle macam2 aktiviti/event sekolah…memang best sebab macam2 benda nak kena buat

3. Pernah kena observe dengan PPD and minah salleh..ala miss sarah from aussie tue…cek SINI…suspen la jugak..memang nak muntah hijau sebab selalu lecturer yang observe…hehe

4. Oooo pengalaman tayar bengkak and bocor terkena paku….haa 2x tau gi workshop sorang2…sebab jadi kat banting.eh kira pengalaman jadi cikgu la tu kan..hehehe

5. Bila murid2 cakap,teacher suhaili cantikla hari ni……..waaaa blushing gakla..eh budak2 kalau puji memang jujurkan.ahahaha..

Oh itu je kot..hehehe…banyak lak cakap harini…biasela, tulis benda yang kita suka, mestila banyak nak cakap.hehe..lastly, selamat hari guru semua :)

Award to Teacher’s


Friday, May 13, 2011

Bagaimana rupa Ben Ashaari bila berumur 53 tahun?

salam and hi to all...


semalam hari ke dua kursus pedagogi untuk guru opsyen bahasa inggeris sekolah rendah fasa 1 di ipg kampus pendidikan islam,bangi...so ada la lecturer lain yang masuk.meaning hari-hari tukar lecturer...tiba2 pagi tu, masukla seorang lecturer lelaki...i was like...ngaaaaa,muka dia macam kenal...lecturer 2 sibuk2 kenal kan diri,aku lak muka berkerut2 nak ingat,eh seriusly muka dia cam familiar...miahaha...tiba2 terus dup dap dup dap!!!!


muka dia macam encik ben ashaari...waaaaaaaa...eh ni ayah en ben ke???ooo tidaaakkkk!!!!!!!!!!! sangat serupa ok....hari kedua diambil sepenuhnya oleh lecturer ini yang bernama encik rustam....oooo dia ni ketua jabatan pengajian bahasa inggeris IPG KPI...gulp!!!bukan calang-calang orang....


bayangkan,dari pagi sampai petang dengan encik rustam je..dia tanya macam-macam aku lak duk sibuk telek muka dia....haha...last-last disebabkan aku ni kepochi dan jenis tak puas ati kalau tak tegur,so aku tegur dia...



encik rustam,can i take your photo please??ngaaaa....slumber das betul!!!dia siap what do you want to do with my photo??aku goreng cakap nak wat report =____= pandaila ko ya...kalau en rustam tahu habisla...muahaaha..


balik tu tak puas ati....aku siap tanya mak ngan adik2..sama tak muka en ben ashaari ni dengan en rustam ni...mak aku kata,dorang ni anak beranak ke??adik aku kata ada iras..see!!!! kan betul....muahahahaha....aku tak puas hati lagi ni..siap tunjuk kat aspa muka dorang sama tak?pastu tadi gi kursus tunjuk kat cikgu2 yang laen..sama tak muka dorang...dorang pun cakap ada iras.miahahaha...kiranya nanti kalau encik ben da berumur 50+++ camni kot muka dia..hehehe


so..sila lihat....bagaimanakah rupa en ben ashaari bila da berumur 53 tahun....hehe!!!!


sama tak muka kami...
waaa en ben versi 50an tak ketak-ketak...hehe

tiba-tiba cuak..camne kalau ada dak IPG KPI baca entri ni =_____=
ampun ya en rustam....

Thursday, May 12, 2011

Happy Nurses Day Atiqah Sarif







Happy Nurses Day!!!










dear atiqah sayang...
happy nurses day...
even though you're still struggle to find your permanent job,
akak will always pray for you..
no matter when you're going to be posted, i hope you'll get the job..
dont give up my dear...
pray harder and try harder..
insyaALLAH your rezeki will come soon...
when you'll get the job,
remember!!
it's not easy to get this job...
appreciate it and do your work honestly...
it's a noble job...
dont get angry easily...
do it from deep your heart...
treat people nicely with your charming smile :)
insyaALLAH,the rewards that you'll be rewarded from HIM,
if not in this world, in the hereafter you'll get it...
masyaALLAH :)


lastly,

HAPPY NURSES DAY tiqa :)





Dikala Kamu Mengingati Kekasihmu



Sudah cukupkah bagi dirimu?

Di kala engkau mengingati kekasihmu,

Tanyalah akan diri, sudah cukupkah aku mengingati pencipta bagi kekasihku?

Di kala engkau merindui kekasihmu,

Tanyalah dirimu, sudah cukupkah aku merindui pencipta kekasihku?


Di kala engkau mencinta kekasihmu

Tanyalah diri, sudah cukupkah aku mencintai pencipta kekasihku?

Di kala engkau terlupa menghantar pesanan rindu kepada kekasihmu,

Tanyalah akan diri, sudah cukupkah rintihan dan doa kepada pencipta kekasihmu?

Di kala engkau memuji kecantikan dan kehebatan kekasihmu,

Tanyalah dirimu, sudah cukupkah pujian dan pengabdianku pada pencipta kekasihku?

Di kala engkau menghabiskan masa dan wang untuk kekasihmu,

Tanyalah akan diri, sudah cukupkah masa dan harta yang aku belanjakan untuk pencipta kekasihku?

Di kala engkau bersedih kerana kekasihmu

Tanyalah pada dirimu, sudah cukupkah aku bersedih kerana dosa-dosaku pada pencipta kekasihku

Dan di kala engkau ingin terus hidup bahagia selamanya di dunia bersama kekasihmu

Tanyalah diri mu, sudah cukupkah amal dan bekalanku untuk bertemu pencipta kekasihku?


(Fikkri,2011)


salam and hi to all...puisi di atas adalah hasil nukilan kawan saya,fikkri...beliau meminta saya untuk mempostnya di dalam blog saya.wah, sangat tak sangka...ada juga yang berminat nak saya share puisi di blog saya..hehe..erm, tak sangka fikkri ni boleh tulis puisi...orangnya senyap je...betulla saikologist cakap,orang introvert ni, pandai menulis dan berotak kreatif/seni...hehe...ooo ya,fikkri pun dah hantar puisi dia di iluvislam.com ..wah!sangat hebat!! jeles tau dengan orang pandai menulis puisi/cerita...bila la ada courage nak buat ya?hehe...


Dikala Kamu Mengingati Kekasihmu...dalam sungguh maksudnya tue...memang betul..kita selalu sanjung kekasih kita/bf/gf/isteri/suami...tapi kita sedar tak, siapa yang mencipta kekasih kita tu?obviously, you know the answer right? dan adakah kita mengingati pencipta kekasih kita tu melebihi kita mengasihi pencipta kita...wallahualam...

Wednesday, May 11, 2011

It's Jumuah! (Muslim parody of "Friday")




7 am, waking up for Fajr
Gotta make wudu, gotta pray my sunnah
Gotta make ghusl, Gotta clip my nails,
Looking outside, the sun is rising,
Up the sky, and everybody's rushing
Gotta get down to the masjid
Gotta say salam, to the Imam,

Sitting in the first saff, or
chilling in the back saff,
Gotta make my mind up,
Do I want the ajr?

It's Jumuah, Jumuah
Gotta make dhikr on Jumuah,
Everyone is reading Suratul Kahf, Kahf
It's Jumuah, Jumuah
Gotta make dhikr on Jumuah
Everyone is reading Suratul Kahf

Miswaking, Miswaking(Yeah!)
Miswaking, Miswaking (Yeah!)
Pray, Pray, Pray, Pray
Gotta read Suratul Kahf

12:45 the Imam's on the minbar
Talkin bout something like fiqh of zakat
There's whispering, chatterin from the crowd
Don't they know that is haram?

I stand up, you stand up
Prayer's about to start (yeah!)
Foot to Foot, Shoulder to Shoulder
Just don't step on me!

Standing in the first saff, or
Chilling in the back saff,
Gotta make my mind up,
Do I want the ajr?

It's Jumuah, Jumuah
Gotta make dhikr on Jumuah,
Everyone is reading Suratul Kahf, Kahf
It's Jumuah, Jumuah
Gotta make dhikr on Jumuah
Everyone is reading Suratul Kahf

Miswaking, Miswaking(Yeah!)
Miswaking, Miswaking (Yeah!)
Pray, Pray, Pray, Pray
Gotta read Suratul Kahf

Last week I had heart burn (from after Jumuah lunch)
This week I am skipping (on after Jumuah lunch)
I'm on a diet, a veggie diet
Just gonna have some hummus at home

And when I try to leave the masjid, an uncle stops me,
And rubs some itar on my cheeks

--Rap--
Ready, go
Pakistani, Hindustani, Senegalese,
We see them all Jumuah prayer looking for keys
To Jannah, cause that is the goal,
Making dhikr, giving sadaqah, they trying to be whole.
No matter who you are, you gotta come to pray,
Gotta greet your brothers who see in the day,
So put your kufi and roll up yo pants,
It's the day of Jumuah, don't pass up the chance!


It's Jumuah, Jumuah,
Gotta make dhikr on Jumuah,
Everyone is reading Suratul Kahf, Kahf
It's Jumuah, Jumuah,
Gotta make dhikr on Jumuah,
Everyone is reading Suratul Kahf

Miswaking, Miswaking(Yeah!)
Miswaking, Miswaking (Yeah!)
Pray, Pray, Pray, Pray
Gotta read Suratul Kahf

Yeah! Suratul Kahf
It's the Surah of the Cave,
Suratul Kahf



nice song.....alhamdulillah..turn something to islamic way :)

Rahsia Diri Mengikut Bulan : Mei


salam and hi to all...wah,berturut-turut buat entri mengenai rahsia diri..semalam Rahsia Mata Wanita...hmm,actually suka gak tengok sifat-sifat manusia...maybe sebab dulu masa amik subjek saikologi, kena present bab personaliti, terus rasa menyibuk nak tau sifat orang..hehe..alahai padahal kalau takde subjek, aku memang suka menyibuk nak tahu hal orang..hehe..

erm, kenapa tiba-tiba start bulan mei.hahaha...sebab baru je terpikir nak buat start bulan mei.maybe sebab ramai yang lahir bulan ni dan ramai lak kawan-kawan aku yg nak kahwin bulan mei(oi jade...ape kaitannya ngan lahir bulan mei)...haha..hentahla..bagi chancela kat orang-orang kat luar sana tengok camne agaknya orang yang bulan mei.kotla mak mertua korang lahir bulan mei, ha kan advantage tu leh amik hati dia..hehe..aku tak lahir bulan mei ya...

ok tak mau cakap banyak...yang ni aku jumpa kat SINI...kajian dari Datok Dr Hj Fadzliah Kamsah..insyaALLAH betul....100% betul ke tak wallahuallam...hanya Allah yang lebih mengenali kamu :)


1. Keras hati & degil

macam betul je...hehe


2. Kuat semangat & bermotivasi tinggi.

fuh! macam betul jugak..


3. Pemikiran yang tajam.

erm...tanyala yg empunya badan..hehe


4. Mudah marah apabila tidak dikawal.

pernah jumpa...baran gak orang tu..


5. Pandai menarik hati & perhatian orang lain .

ohmaigoooddd...sangat betul!!!!! rasa sweet talker yang aku kenal memang lahir bulan mei...


6. Perasaan yang amat mendalam.

giwang terlebih ke ni ek??hihi....


7. Cantik dari segi mental & fizikal.

seriously, aku banyak tertarik dengan orang lahir bulan mei...dorang ni cam ada aura...rupanya

ada kaitan...waaaaaaaaaaa...


8. Tidak perlu dimotivasikan.

no komen!


9. Tetap pendirian, tetapi mudah dipengaruhi oleh orang lain.

no komen!!!


10. Mudah dipujuk.

ngaaaaa...manja rupanya orang lahir mei...miahahaha...


11. Bersikap sistematik (otak kiri).

erm...macam betul.mostly orang yang aku kenal,kerja teratur je...


12. Suka berangan.

SANGGGAAATTTTTTTT BEEEEETTTTTUUUULLLLLLLL!!!! sekian,terima kasih!!


13. Kuat daya firasat memahami apa yang terlintas di hati orang lain tanpa diberitahu.

no komen!!


14. Bahagian telinga & leher mudah diserang penyakit.

awak pernah sakit kat situ ke?? tak pernah tau pun...hehe!! sila wat cek up ya..hehe..


15. Daya khayalan yang tinggi.

SANGGGAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAATTTTTTTT

BEEEEETTTTTUUUULLLLLLLL!!!! sekian,terima kasih!!


16. Permikiran yang tajam.

tajam kot..kalau tak camne dorang ni berjaya kan..hehe


17. Pandai berdebat.

fuh seram...macam betul jugak...selalu nak menang je kan...


18. Fizikal yang baik.

langsing2 badan dorang..hehe..


19. Kelemahan sistem pernafasan.

mak ai....sila wat breathing selalu...


20. Suka sastera, seni & muzik serta melancong.

no komen!!


21. Tidak berapa suka duduk di rumah.

no komen!


22. Tidak boleh duduk diam.

no komen!


23. Tidak punya ramai anak.

lola...saya doakan awak ramai anak..hehe..


24. Rajin dan bersemangat tinggi.

lola memang bersemangat..dan comel.hihi


25. Agak boros.

lola macam berjimat cermat je...jangan marah ya lola



amacam?sama tak dengan korang....rasanya takdela betul semua kan...hehe...tapi for me, ada sifat-sifat ni sama dengan orang yang aku kenal lahir bulan mei....penting ke tau benda2 ni??hm...aku rasa mungkin untuk lebih memahami diri,pasangan,kawan or siapa2 je boleh dijadikan panduan..tak kan la dr fadzilah saja2 nak buat kajian kan..hihi



 

Travelblog Elly Jade Copyright © 2014 Designed by Alieff Artwork