Monday, January 31, 2011

Cuti CNY nak cat rumah blog

wah!!!!!
apakah.......
orang lain sibuk celebrate CNY, kau nak cat rumah blog kau lak ya...
hari tu kan konon2 nak tukar template..
sekali hamik kau..
semua bloglist hilang..
sob sob sob!!!!
juz copy paste code save kat word
mana boleh!!!!!!!!
orang dah cakap download template ko tak mau ikut...
padan muka!!!
hahahahaaha.......

ok..
nak carik cat yang best2...
tapi jumpa tak jumpa sangat...
cuti ni carik balik and cat blog..
hooraaayyy!!!
mari mengecat!!!agak2 cat grafiti hokey x??
nyahahahaha


Maher Zain - Insya'Allah (Malay Version with lyrics)



Andainya..
Kau rasa tak berupaya
Hidup sendirian tiada pembela
Segalanya suram,bagai malam yang gelap
tiada bantuan,tiada tujuan

Janganlah berputus asa..
Kerana Allah bersamamu..

[chorus]

InsyaAllah… InsyaAllah…
InsyaAllah… Ada Jalannya…

Andainya..
Kesalmu berulang lagi
Bagai tiada ruang untuk kembali
Tika keliru atas kesilapan lalu
Membelenggu hati dan fikiranmu

Janganlah berputus asa…
Kerana Allah bersamamu…

c/o

Kembalilah….
Kepada yang esa
Yakin padanya,panjatkanlah doa..
OOoo~ Ya Allah…
Pimpinlah daku dari tersasar
Tunjukkan daku ke jalan yang benar..
Jalan yang benar…Jalan yang benar..
Jalan yang benar…

c/o

hari terakhir bulan januari


salam hari terakhir di bulan januari semua...
berbaur2 perasaan harini...
rasa malas je nak bangun pagi..
pergi sekolah..hehe
pejam celik pejam celik dah 1 bulan 2011 tiba....
esok hari yang best sebabbbbbbbb..
balik rumah dan cuti sekolah dah start...
yeeeeeeeeppiiiiii

Friday, January 28, 2011

BEN ASHAARI BLOG


Sila nyatakan berapa kalikah anda update sehari dan jumlah entri anda sehingga kini ..
jawapannya: 1 hari dalam 1 or 2 sebab dah start mengajar and takde internet kat rumah..harap kat skola je...entri kalau masuk yang ni dah 191...

Kenapa anda berminat nak berada dalam blog list BEN ASHAARI ?
haaa...haruslah berminat sebab encik BA macam pegawai yang keluarkan permit berniaga kat bazar ramadhan...hehe

Apakah perkara yang ingin anda lakukan sekiranya blog anda popular?
susah kot nak popular tapi kalaulah kan,saya nak blogger2 laen share experince dorang dalam apa2 keadaan pun.senang nak tanya opinion dan dapat feedback kalau orang dah kenal kita..hehe

thanx encik ben ashaari bagi peluang lagi sekali :)

Wednesday, January 26, 2011

kenapa kat sini tiada 3G???????

sedih ok..............
sebagai seorang internet user yg tegar...
blogger yang masih segar...
saya nak line 3G dekat kampung saya ni..
dengarlah rayuan dan rintihan insan yang sangat memerlukan internet...
nak pasang streamyx tak boleh sebab duk menyewa..
dan senang la sikit kan kalau ade portable modem..
sob sob sob!!!!
focus la dekat kampung2 sket
ni sibuk wat projek upgrade unifi la, yes la..
tapi NO dekat kampung2...
waaaaaaaaaaaaaaaaa,.........
cam mana la nak celik IT muda mudi sekarang ni..
huhu...
ok mood banyak kerja sebenarnya dan perlukan refreshment sket
2 yg bebel psl 3G
ampun semua!!! adios!!!!

Tuesday, January 25, 2011

harini tak nak update blog!!

sebab kononnya sibuk....
so x dpt nak update...
tapi update jugak demi keamanan sejagat...
sekian terima kasih

Monday, January 24, 2011

ost trilogi cinta : dalam diamku - siti nurhaliza dan kris dayanti

wuuuuu..sukanya lagu....kalau nak dengar, boleh klik sini

topik hangat dibilik guru minggu ini: trilogi cinta


hangat!!! memang hangat!!! tiba2 tadi kat bilik guru kecoh pasal trilogi cinta..ha, ade cinta 3 segi ke??eh bukan....ala trilogi cinta yang tengah main kat tv1 tu tiap ahad,isnin dan selasa kul 10 malam..kalau tak ingat gak, sila terjah sini...hehe...trilogi cinta = tak seindah mimpi, + tak semanis impian + tiada lagi mimpi

tak sangka, ada gak yang tengok cerita ni. yela, ingatkan peminat novel je tengok. rupanya semua layan sebab cerita die lain dari yg lain..hehe!! excited betul kat bilik guru tadi...ada yang siap nak carik novel tu and baca cepat2 sebab tak sabar nak tau camne cerita dia..huhu...siap tanya saya lagi, saya ada ke tak novel tu.erm, saya pernah baca dulu pinjam kawan. tak ingat sapa punya...tapi memang dasyat gak penangan cerita ni...huhu

memang sekarang ni hari ahad hari yang dinanti2...wah, bagus gak buat tayangan hari ahad. sebab takdela sedih sangat kalau hari ahad tiba....yela nak masuk mood monday blues kan...sedih je rasanya kalau isnin nak datang..yeaayy!! sukanya...hehe

Sunday, January 23, 2011

Bloglist Sandiwara Seorang Insan @ Syafiq Rosli



syafiq rosli melangkah setapak lagi
hari tu dia dah buat GA
skrg bukak bloglist lak..huhu
ok dik nun, kak nun join ya...
dan kak nun berjantina wanita sejati
thanx dik nu

slot aksi tv3: gemilang 24 januari 2011

tarikh bermula siaran : 24 januari 2011
masa : 9:00-100:00 pm
channel: tv3

adik shahz jaszle ada cerita baru... gemilang..wooo malam2 saya semakin terisi lepas ni...ade tizz zaqyah, kamal adli dengan tasha shilla...sementara nak tunggu cerita trilogi cinta kat tv1 kul 10, bolehla tengok cerita ni..hehe.pas2 lak cerita ni macam cerita cikgu2...wah, lagi la semangat..hehe..jangan lupa ya!!

sinopsis from budiey.com

GEMILANG menyingkap perjuangan seorang pemuda untuk membela nasib golongan pelajar yang terpinggir dengan menubuhkan sekolah swasta yang pertama (Insititut Gemilang) di kawasan pedalaman pada tahun 1977 bagi menjamin masa depan mereka.

GEMILANG memaparkan pelakon-pelakon muda yang semakin popular seperti Shah Jaszle, Tiz Zaqyah, Kamal Adli dan Tasha Shilla serta dibantu oleh Dato’ Jalaludin Hassan, Talha Harith, Muniff Isa, Kpenq Zulkifli, Puteri Chi Chi, Amin, Gregory Sze Lai Huat, Qishz, Nash dan Diandra Arjunaidi.

Saturday, January 22, 2011

alhamdulillah, dah dapat hadiah giveaway dari tok esah..apa hadiahnya tu ya?

alhamdulillah...disaat2 tak disangka2, tak ditunggu2..ia datang...sangat gembira tadi masa tok esah mesej cakap nak bagi hadiah giveaway hari tu..hehe...terima kasih banyak2 ya tok esah...nak tau apa yang tok esah bagi??? jeng jeng jeng!!!!


.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.





wah. dapat top up celcom rm10...alhamdulillah...kredit betul2 nyawa2 ikan tadi. masa tu dalam kereta dengan intan. rezeki betul dikala memerlukan topup...huhu...eh bukan dapat semua topup ni 1 je tok esah bagi..hehe
terima kasih banyak2 ya tok...semoga murah rezeki tok esah..sekarang tok esah dah ade fan page tok esah. wah glamer betul...sila la like ya page ni...huhu
ni linknya Tok Esah dan Cucu-Cucunya

my philosophy of love

assalamualaikum sume..hope sgt korg bace blog ni.tau x nape..sbb aku nak kongsi aku nye falsafah cinta.ada dua bnda yg wat aku nak create blog kali ni..1stly,my "favret" subjek which is philo,dpt B+ hari tu.alhamdulillah lah sgt..ingtkn failed psl MR sadas n mr yap marah sgt kt ktrg. mane x nye,carry mark ktrg pling truk among 3 cohorts..ngn perangai ktrg yg ala2 x menepati waktu,lg r dorg temper..so,subjek filo ni wat aku sedar 2 mencipta falsafah aku sendiri(ceh,ingatkn nak wat falsafah idup,falsafah cinta rupenye..huhuhu!!!!)

secondly,time POS(PROGRAM ORIENTASI SEKOLAH) hari 2, hari2 aku tggu teksi ngn bus utk ke sekolah maluri yg ku sgt sayangi itu.dari situla timbulnye idea utk mencreate my philosophy of love.

ok,bg aku la kan..cinta 2 ibarat menahan teksi.tau x nape..as i said b4,aku t’pk bnda ni tm nk tahan teksi.time 2 baru 6.30 am tp xde teksi pn nak benti.sabar kela…berikut adalah antara skema jawapannye..b4 that,imagine konon2 driver teksi@cabriolet@cab 2 ur life partner..

1)ok,kite nak tahan teksi kn..ada org 2..baru je smp tp trus je dpt teksi.means senang je dpt jodoh.

2)da b’peluh2 kite tggu ni,xdpt2 gak.sekali tibe2 teksi lalu.cantik r..kosong.tibe2 die xnak benti.die wat dek je..cis betul..mksudnye,org 2 xnak kt kite laa 2..kdg2 2,teksi kosong n die benti kt kite.tp die xnak hntr kite.alsan,"abg xlalu sane dik"mksudnye…kite x sehaluan.huhuhu!!!!

3)aku da xtahan da ni..at last,aku tawakal je..br je semalam husna kwan aku ckp kalo nak harungi dugaan hidup,kite kena yakin ngn ujian ALLAH.mak ai.aku insap gile..2psl aku twkal..last2..aku mls da nak tahan..aku trus jatuhkn tgn..elok je aku trun tgn,tup2..ada teksi benti..yaALLAH,dan2 2 gak aku nangis dlm teksi..mmg betulla ,kite kena yakin and tawakal ngn kuasa ALLAH..

4)kdg2 teksi benti tp ada org r plak..mksudnye die nak tmbh istri r 2..hehehehehe

alamk,byk lg nak ckp ni.tp keyboard wat hal lak..t aku smbung balik k..mmg merapu sket aku ni..ayat pn tunggang langgang.xpe,t aku edit balik..

adalah aku b’bangga kalo korg sudi kongsi same korgnye philosophy of love..sekain

to be continued..

ok,aku continue aku nye philo after aku wat survey ky org len plak.

5)kdg2 kite tahan,tp org len yg nek.melepas la plak.ha,ni biase blaku ni..slumber dek die je.ni jenis yg pndai amik kesempatan.mst korg pnh jmp org cmni.why not die wat cmni dlm bab2 jodoh.tau x dorg ckp ape kalo korg sound die.."sape cepat.die dptla.."cheezel btl

6)kte xtahan pun,org len yg tahan top teksi 2 dtg kt kite.wah.lucky btl..tau x bile korg blh jmp situation ni.biasenye dlm frenship r..yoyoan je kite ngurat die,tp last2 die nak kt kwn kite sndr.ni mst ujian dlm frenship.huhuhuhu…

7)kite xtahan pun teksi 2,tibe2 die benti kt kite.kire jodoh 2 dtg sendiri r..xpyh carik2.ha,yg ni jd kt kwn aku si merah jambu.die jatuh dlm kategori yg ni.so,aku amik dr xperience die r ni.huhuhu…ha,kt sini kena careful r yek.so kt sini follow ur kebijaksanaan whether nak accept or not.do d rite decisio keh..

8)kite xtahan pn teksi 2,tibe2 die benti.tp kite xnak naek.means…kite tggu bus.heheheehhe..ha.yg ni korg tlg r translate utk aku blh x.ala2 assgment r ni..huhu..nak gak dgr opinion korg.segan lak asik aku je yg cite..


Friday, January 21, 2011

JOM GEGAR BLOG


huhuhu...
ada ada je la encik sorang ni
tak kering idea...
ok...mau join jugak
kasi gegarRRRRRrr!!!!
siapa2 nak join sila klik sini

Wednesday, January 19, 2011

ganbatte kudasai

wah..nampak sangat gatal nak update walaupun takde masa...hehe
saja je nak cakap hai..kuikui!!!
berusahalah semua untuk hari yang gemilang!!!
ganbattee!!!!


Monday, January 17, 2011

boleh tak jawab soalan elok2 kalau orang tanya??

erm....siapa yg selalu dipersoalkan?siapa yang selalu menyoal??siapa yang selalu disoal?siapa yang tersoal??siapa yang bersoal????siapa yang tak nak menyoal???

kalau dah kena soal,haruskah dijawab???dan siapakah pula yang perlu menjawab???siapa yang akan menjawab??siapa yang tak perlu menjawab??siapa yang suka menjawab???

ok dah merepek da ni...sebenarnya,kadang2 saya perasan ada orang tak suka orang tanya soalan kat dia.kalau orang lain tanya,malas je rasanya nak jawab.lagi2 kalau kena jawab melibatkan duit..contohnya kena balas sms,ataupun masa tak cukup nak balas soalan orang tu @ sibuk sangat..oh tidak!!tiba2 takde idea nak cakap apa.malam tadi nak tido yoyoan la terasa dengan orang tu..haha

macam ni...susah sangat ke nak jawab pertanyaan orang.ingat orang tu saja2 ke nak tanya soalan.mestila penting kan kalau dah tanya soalan kat orang tu...kalau balas nak tak nak,nampak sangat tak nak jawab soalan kan???ataupun bagi jawapan yang terlampau general...contohnya, "macam mana ya nak gi rumah kak limah?" dan orang tu jawab, "pakaila GPS"...secara logiknya, memang betul la kan pakai GPS..zaman dah canggih la kalau nak kata.tapi kalau orang yang betul2 nak tolong kita,sure akan tolong dengan bagi map ke,or bagi any landmark untuk ke rumah kak limah.dan dia tak kan tinggalkan kita macam tu je..kalau orang tu takde GPS camne??or orang yang ditanya 2 bagi pinjam guna GPS dia untuk carik rumah kak limah..but still kena tolong orang yang bertanya 2 cara2 nak guna GPS kan??ok wateva...saja2 nak tulis entri ni sebab macam sedih gakla kalau kita tanya soalan kat sape2,jawab nak tak nak je...tapi mesti orang cakap gak...ala,at least orang tu jawab soalan kita...

erm entahla..mungkin keikhlasan kot yang takde.tapi sapa la kita ni nak nilai keikhlasan orang.sob sob sob!!!dengan saya senang je...kalau dah tau orang tu jenis macam tu,iaitu susah nak jawab soalan,so sekarang saya dah tau...tak yah la nak tanya lagi soalan kat dia.oh ya...ampun kalau macam over ke ape ke,tapi mungkin ni peringatan untuk diri sendiri..kalau orang tanya kita tu,jawabla elok2...kalau takde jawapannya,cakap elok2..or kalau ada jawapannya,jawabla sedaya yang mampu...sebab rasa cam eh,salah ke aku tanya soalan tu???rasa macam penting je soalan tu dan orang 2 je yang boleh jawab...kalau dah tau ada orang len yang boleh tolong jawabkan,xde nya kot saya nak tanya orang tu..huhu..eh,keyword untuk entri soalan dan jawab..hehehe

p/s: entri ni tiada kaitan dengan kak limah,cara2 nak pergi rumah kak limah,GPS,mms,sms...sekian, terima kasih!!!


Sunday, January 16, 2011

sanah helwa ya mardhiyah bt abdul nasir

biodata:

nama : mardhiyah bt abdul nasir
dob: 13 january 1986
bintun of encik abdul nasir alang endut and puan rosila bt senan
anak ke 2 out of 8
currently in mesir waiting for her graduation day
final result: mumtaz
occupation : doctor to be...eh dah jadi doctor dah pun..ehehe

mardhiyah bt abdul nasir
buah hati pengarang jantung saya
happy birthday
sanah helwa ya jamilah
selamat ulang tahun
ke 25
hehehe...ko dah tua..hahahaha
aku lambat lagi..
mar, semoga panjang umur ko
be a good doctor
tak mau garang2 tau...
haha..
takpe,aku tau ko baik dengan dorang...hehe
congratulations!!!
mabruk alaiki...
sangat hebat dapat mumtaz..
proud of you....
aku tau u can do it....
setelah berhempas pulas,migrain,sakit kepala,demam2 study for 1month exam,,,
you did it dear...
and for you birthday present,
it is such a wonderful gift for u to get mumtaz!!!!
waaaaaaaaaaaaaaaaaa.....bestnya!!!
hope masa bezday aku nanti, aku dapat something yang best gak...hehe
dah suku abad umur ko and this success sangat membanggakan semua..
kalau ko ada depan mata, dah lama aku peluk cium ko..hehe
sori lambat wish hari tu sampai merajuk2 ko ya..
siap bg mesej kat inbox FB merajuk sebab aku tak wish bezday ko..hihi
aku tak de internet kat rumah sewa tu..wuwuuuuu..
see aku da tebus balik..
entri khas untuk ko...and hope you will like it..
kalau ko tak suka,aku lak yang nak merajuk nanti...ahaha
aku pau gambar ko sket...hehe



ni dah macam gaya cikgu...bukan doktor ni..haha


susah betul carik gambar ko...siap menyorok2 lagi..hehe..
sapa nama kawan ko ni..sori tak tau..hihi


mar sayang...
cepat2 la balik malaysia ek
boleh kita ronggeng2...huhu
sayang ko..
muaaaxxxxxxxxxx

Mrs. Thompson and Teddy

Her name was Mrs. Thompson and his was 'Teddy'.


As she stood in front of her 5th grade class on the very first day of school, she told the children a lie. Like most teachers, she looked at her students and said that she loved them all the same.


But that was impossible, because there in the front row, slumped in his seat, was a little boy named Teddy Stoddard.


Mrs. Thompson had watched Teddy the year before and noticed that he didn't play well with the other children, that his clothes were messy and that he constantly needed a bath. And Teddy could be unpleasant.


It got to the point where Mrs. Thompson would actually take delight in marking his papers with a broad red pen, making bold X's and then putting a big "F" at the top of his papers.


At the school where Mrs. Thompson taught, she was required to review each child's past records and she put Teddy's off until last. However, when she reviewed his file, she was in for a surprise.


Teddy's first grade teacher wrote, "Teddy is a bright child with a ready laugh. He does his work neatly and has good manners ... he is a joy to be around."


His second grade teacher wrote, "Teddy is an excellent student, well liked by his classmates, but he is troubled because his mother has a terminal illness and life at home must be a struggle."


His third grade teacher wrote, "His mother's death had been hard on him. He tries to do his best, but his father doesn't show much interest and his home life will soon affect him if some steps aren't taken."


Teddy's fourth grade teacher wrote, "Teddy is withdrawn and doesn't show much interest in school. He doesn't have many friends and he sometimes sleeps in class".


By now, Mrs Thompson realized the problem and she was ashamed of herself. She felt even worse when her students brought her Christmas presents, wrapped in beautiful ribbons and bright paper, except for Teddy's. His present was clumsily wrapped in the heavy, brown paper that he got from a grocery bag. Mrs Thompson took pains to open it in the middle of the other presents.


Some of the children started to laugh when she found a rhinestone bracelet with some of the stones missing, and a bottle that was one quarter full of perfume. But she stifled the children's laughter when she exclaimed how pretty the bracelet was, putting it on, and dabbing some of the perfume on her wrist.


Teddy Stoddard stayed after school that day just long enough to say, "Mrs. Thompson, today you smelled just like my Mom used to." After the children left she cried for at least an hour.


On that very day, she quit teaching reading, and writing, and arithmetic. Instead, she began to teach children.


Mrs. Thompson paid particular attention to Teddy. As she worked with him, his mind seemed to come alive. The more she encouraged him, the faster he responded. By the end of the year, Teddy had become one of the smartest children in the class and, despite her lie that she would love all the children the same, Teddy became one of her "teacher's pets."


A year later, she found a note under her door, from Teddy, telling her that she was still the best teacher he ever had in his whole life. Six years went by before she got another note from Teddy. He then wrote that he had finished high school, third in his class, and she was still the best teacher he ever had in his whole life.


Four years after that, she got another letter, saying that while things had been tough at times, he'd stayed in school, had stuck with it, and would soon graduate from college with the highest of honors. He assured Mrs.Thompson that she was still the best and favorite teacher he ever had in his whole life.


Then four more years passed and yet another letter came. This time he explained that after he got his bachelor's degree, he decided to go a little further. The letter explained that she was still the best and favourite teacher he ever had. But now his name was a little longer - The letter was signed, Theodore F. Stoddard, MD.


The story doesn't end there. You see, there was yet another letter that spring. Teddy said he'd met this girl and was going to be married. He explained that his father had died a couple of years ago and he was wondering if Mrs. Thompson might agree to sit in the place at the wedding that was usually reserved for the mother of the groom. Of course, Mrs Thompson did.


And guess what? She wore that bracelet, the one with several rhinestones missing. And she made sure she was wearing the perfume that Teddy remembered his mother wearing on their last Christmas together. They hugged each other, and Dr. Stoddard whispered in Mrs.Thompson's ear, "Thank you, Mrs. Thompson, for believing in me. Thank you so much for making me feel important and showing me that I could make a difference."


Mrs. Thompson, with tears in her eyes, whispered back. She said, "Teddy, you have it all wrong. You were the one who taught me that I could make a difference. I didn't know how to teach until I met you."

salam
after reading this story,it made me ponder

am i wanna be a Teddy?
who has strong intention n spirit never give up
can i be like him?
am i d Teddy?


or am i wanna be a teacher like Teddy's teacher?
who inspired Teddy 2 become someone
can i be like her or just be myself
can i inspired someone until he/she become a Teddy

no matter which 1 i am, i know that it is x 2 late for us 2 become Teddy and Mrs Thompson

This story makes me realize how important teacher is in students’ life. As teacher is the second important agent of socializations after parents, we should play our role seriously. As globalization is changing rapidly, we should prepare our selves with this matter. Children are very na├»ve. They just can see only from their perspective. So, we as a teacher need to help them by giving our support and not condemning them. It is important because children’s nature to be loved and they easily sensitive if someone scold them. For me, scolding and punishment are not suitable to be applied unless you have set the positive punishment for them. In conclusion, this is depends on us to create our children and students plus make difference in their life. Whether it is a good improvement or a bad improvement, the answers are in you.




padan muka!! gatal sangat nak tukar template!!! kan dah rosak blog kau!!!

mode: takde mood.............
emo gila ni.........
konon2 dah pandai tukar layout....
kan dah banyak widget hilang...
habis hilang link2 bloggers...
padan muka kau suhaili....
dah malas nak carik balik...
waaaaaaaaaaa
sekian nak tido!!!!
adios!!!

Saturday, January 15, 2011

BEN ASHAARI ! MASIHKAH KAU INGAT

wuuuuuuuuuu..baru ade kesempatan join segmen baru encik ben...ape yang kena ada dalam entri ni??? encik ben cakap macam ni...

Apa yang perlu korang buat ialah menceritakan dengan mengimbas kembali saat saat kali pertama korang berblog .. Pahit getir korang buat blog .. Susah senang ... Suka duka ... Mereka yang datang dan pergi ... Blogger pertama yang meninggalkan komen .. Kutukan serta kejian .. Bagaimana korang mendapat inspirasi serta semangat untuk bangkit kembali .. Mereka yang sering memotivasikan korang .. Dan macam macam lagi ..

first time blogging sebab assignment..thanx banyak2 dekat my lecturer pn fauziah.sebab kitorang kena buat blog ni dan ada 10% kot untuk markah...sangat excited mula2 sebab dulu batak gila baca blog orang..especially novelis....suka sangat baca blog2 novelis sebab dorang sangat cool, dan sebab kan saya ni hantu novel, 2 yg rasa cam dekat dihati je kalau dapat baca blog dorang..ala feeling dia sama kot macam kalau dapat add or like lisa surihani, shaheizy sam, KRU, heliza dan ben ashaari dan bla bla bla...sekarang ni lak batak sket kalau add fb blogger best..haha!!

apa yang pahitnya jadi blogger???
erm...maybe lebih kepada kena berhati2 in choosing ur words, tots, quote itu ini and remember!!!be careful on what u say.. if u think blog is private and nobody wont read ur blog, u r wrong..jangan pikir by blogging, u can say what u wanna say, suka atila aku nak cakap apa, freedom of speech la, eh ini blog aku suka ati aku la...

NO!!

U cannot think and say like that... kalau kau rasa ko nak lempiaskan apa yang ko tak puas hati and kutuk2 sapa2 yang ko x suka, baik jangan buat blog...tak pasal2 dapat dosa kering je bloggers2 laen baca blog ko tue..wah!!tiba2 terkesat bahasa..ampun!!saya dah kesat tangan pakai tuala good morning!!tibe!!!

apa yang bestnya????

ohhhh banyak sangat!! kita suka sangat buat blog........sebab kita suka kalau apa yg kita rasa best, kita leh share dengan orang. feeling2 macam ada diary giteewww!!! dulu masa kecik2 gedik je tulis2 diary, tulis merajuk dengan mak... tak puas ati kalau kena buat kerja rumah..pas2 koyak kan diary 2 masuk tong sampah.mak baca hokekkkeyyy!!! kantoi weh kantoi!!!!!malu gilewww...waaaaaa...pas2 bila buat blog, mak tak reti nak internet2 ni..2 yang suka sangat tu..haha...haaaa...ni kalo sedara2 aku yg kepochi macam aiman, jahar baca ni habisla aku...mesti dorang ngadu kat mak aku...haha!!!
yang paling best adalah ini ya kawan2.....dapat be 3 dalam masa 1 minggu!!! akak dapat duit nak!!!!haha...alhamdulillah, x banyak mana tapi orang cakap sikit2 lama jadi bukit kan...haaaa xpe ..slow2!!! kang kalo banyak gila duit aku dapat, mau kena spot check dengan SPRM..ampun!!!!

blogger pertama tinggal komen???

rasanya nisa dengan nona...sebab dorang ni la hasut aku buat blog..ahahaha...ooops lupa...ni blog ke 3...so kira dorang la org 1st yg komen..hehe

kutuk kejian??

takde rasanya..sebab iols ni xde la beramah2 sangat..so xde sapa nak kutuk2 kot...unless iols buat entri kutuk2 uols baru iols kena kutuk kot..hehe

motivasi????


jawapannnyaaaaaa.......encik nuffnang la...ahaha...ok tipu sikit..hehe. readers saya yang buat saya motivasi nak tulis entri.dan kalau ada yg tinggal komen, lagi semangat rasanya..hehe...tapi org x baca pun xpe sebab saya bebas nak menulis..hehe


ok encik ben, lebih 100 kot...harap x kena tolak markah ya...hehe...suka nya dapat menulis balik..kat kelanang, banting takde line 3g..sob sob sob!!!!!!kalo x,hari2 update
bye uols...iols nak makan ais krim guring dgn char kuey teow!!!



saya pernah ponteng sekolah agama sebab shaheizy sam

benar!!!
sangat2 benar!!!
saya pernah ponteng sekolah agama sebab shaheizy sam..
mak dah cakap...
jangan ponteng sekolaha agama..
nak jadi apa kalo ponteng sekolah..
tapi shaheizy sam dah ajak jumpa dia.
camne ni...
takkan nak tolak kot..
waaaaaaaaaa...
NEKAD!!!
MEMANG NEKAD!!!
apa salahnya kan pontengs sekali..
tak pernah ponteng pun tau before this...huhu..
dia ajak jumpa kul 4:30 pm rasanya..
dekat kampung apa ntah nama tempat tue...
tapi yang pasti..
dia suh bukak tv3 dan tengok dia berlakon
dalam cerita
PAE!!!
ha, sebab tu la tak gi sekolah agama...
sebab saya nak tengok dia berlakon cerita PAE...
hehehe!!
masa tu ulangan cerita PAE ..
drama tu tercalon utk anugerah skrin kalau tak silap..
dan pernah tengok sekali..
masa tu menangis tahap tak hengat..
meleleh2 nangis sebab dia mati kot..
and tragis sebab ayah dia sangat tua..
sob sob sobbb!!
teringat arwah atok!!
waaaaaaaaaaaaa....
pas2 tiba2 tv3 wat ulang tayang cerita PAE utk Anugerah Skrin..
HA memang nekad nak tengok and ponteng sekolah agama..
ugguuuuuu....
sekarang dah fames habis abang sorang ni..
rmai betul fan dia..
apa pun, saya tetap ingt PAE sampai bila2..
dah takde kot cite macam tu..
hope tv3 dapat ulang tayang balik cerita ni..




sumber: gambargambarpelik.blogspot.com

Friday, January 14, 2011

Jadual Pembayaran Gaji Bulanan Penjawat Awam Bagi Tahun 2011


sumber: Jabatan Akaun Negara

kepada orang2 yang keja gomen, janga lupa belanja kalau dah dapat gaji ya.
hehe


saksikan saya hari ini di tv9 dekat dihati

ingat lagi tak entri ni...pengalaman pertama terlibat rakaman usrah di tv9...insyaALLAH rancangan ni akan ke udara pada hari ini 14 januari pukul 1:00 pm di tv9..
dup dap dup dap!!!first time keluar tv la kata kan..hehe
jangan lupa tengok ya..yang penting pengisian program tu ya...=)

Thursday, January 13, 2011

good morning teacher!!!

bagi sesetengah orang..
good morning teacher is a simple word
but for some people/students/pupils
boleh tergeliat lidah nak sebut..
sebab tak biase dan kadang2
tok sah kata nak eja
kadang2 tengah hari pun boleh dibantainya good morning..
huhu...
xpe xpe..
slow2 ya teacher

Wednesday, January 12, 2011

Kau Curi Hatiku ~ Iman Xara

COVER-KauCuriHatiku-web

Baca bab 1

Seteguh manakah hati seorang isteri kalau hidup bersama suami setiap hari makan hati berulam jantung, sedang kekasih lama tetap setia dengan cintanya?

Arissa dan Zamil, rakan sekerja yang seperti anjing dengan kucing tidak boleh berdekat. Seorang bermulut laser dan seorang lagi mulut tiada insurans. Sering juga teman-teman mengingatkan mereka, kata orang, jangan terlalu membenci bimbang nanti menjadi suka. Tapi mereka tak percaya kerana rasa tidak suka itu terlalu tebal. Namun siapalah mereka untuk menolak perasaan suka itu kalau perasaan itu mahu bertunas? Arissa kecewa kerana percintaannya dengan Firdaus terpaksa berakhir kerana keluarga; Zamil pula kecewa kerana hanya bertepuk sebelah tangan dengan Ain. Mereka tidak tahu bahawa takdir telah menentukan hubungan masam-masam manis antara mereka begini dan kemudian begitu, jadinya.

* * *

Kata orang hati perempuan itu sukar ditafsirkan. Jadi biarlah IMAN XARA membuka rahsia itu untuk anda fahami, dengan membaca Kau Curi Hatiku
ISBN: 978-967-5118-52-4
Harga: RM20.00 (Sem. M'sia)/RM23.00 (Sabah/Sarawak)
Pesanan online mulai 24
Jan. 2011

mintak-mintak lekat BE “The Maxis Om Nom Nom Race”

FUHUUHUUUUU!!!!
dua tiga hari ni nampak iklan “The Maxis Om Nom Nom Race” menari2 dekat blog ni...
mintak2 la lekat jadi BE...
suka sangat om nom nom sebab apa tau..
kan 2 trademark cookies monster..hehe
encik nuffnang, please make this advs to be in my blog..
hihi..
and u guys, feel free to click on it ya...
love you...muuaaxxxxxx!!!!

Tuesday, January 11, 2011

trilogi cinta = tak seindah mimpi +tak semanis impian+tiada lagi mimpi


TRILOGI CINTA, ADAPTASI DARI 3 NOVEL SHARIFAH ABU SALEM






weeeeeee..
encik abg rosyam nor jadi hero novel pulak..
sangat best sebab tak pernah tengok abang rosy blakon jadi hero romantik..
romantik ok abang rosy dalam ni..
lembut je watak dia.
sebagai suami penyayang..
takde garang2 dan serius..
cool dan suka buat lawak sinis dalam cerita ni..
bergandingan pulak dengan fauziah gaus..
memang nampak beza umur dorang..
fauziah gaus pun memang innocent, kalut,gelabah dalam watak dia..
tapi kira best gakla dia belakon..
sesuai gakla dengan dia.
cuba bayangkan lisa surihani jadi norjinah..
oh tak sesuai sangat sebab lisa surihani macam urban2 sket..
hihi..

sinopsis trilogi cinta rasanya sama je dengan dalam tiga2 novel puan sharifah abu saleem..
so saya bagi sinopsis novel je la ek..
kalau rasa nak order buku tu dan layan2 feeling sambil baring atas katil, dipersilakan lah ya..
huhu



Harga: RM24.00
ISBN: 983-124-042-1
Halaman: 655
Borang langganan

Sinopsis: Kekosongan jiwa Razif bagaikan terisi melihat kemesraan orang gajinya, Norjinah melayani kerenah anak-anaknya. Norjinah bagaikan sinar yang membawa cahaya bahagia dalam hidup Razif. Dia hampir dapat melupakan kekecewaan setelah ditinggalkan isterinya yang curang, Salmi.

Namun, segala-galanya berubah apabila Razif menerima Salmi semula yang lumpuh akibat kemalangan. Bermula detik itu, Norjinah benar-benar belajar erti sebuah kehidupan. Demi masa depannya, dia kumpulkan segala kekuatan, kesabaran dan memberanikan diri menghadapi segala dugaan dengan hati yang tabah.

Razif pula berperang dalam kemelut rasa kasih, sayang, cinta dan simpatinya yang menuntut sebuah pengorbanan. Apakah yang mendorong ketiga insan ini begitu tekad menentang arus, melupakan kepedihan dan berani berhadapan dengan kenyataan meski pun ada hati yang tercalar luka?

Sesungguhnya, ajal maut, jodoh pertemuan di tangan TUHAN. Tak Seindah Mimpi sebuah karya yang kaya dengan nilai kasih sayang dan kemanusiaan. Suatu rentetan perjalanan hidup yang sesuai dijadikan ikhtibar di samping menginsafi bahawa adakala hidup ini tidak seindah yang diimpikan.






Harga: RM19.90
ISBN: 983-124-112-6
Halaman: 576
Borang langganan

Sinopsis: NORJINAH... bahagianya sekejap cuma. Kini, kasihnya bersama Razif digugat orang ketiga. Sekeping kad luahan cinta seorang gadis untuk Razif, meraih air matanya. Benarkah suaminya menjalin hubungan sulit di belakangnya? Apakah ini balasan TUHAN sedangkan dia tidak merampas Razif dari sesiapa! Tapi... siapakah gadis itu?
“Lupakah Abang Razif pada janji kita untuk sehidup semati?”

NORSEHA... bukan kali pertama dia melihat lelaki itu. Tetapi pertemuan kedua ini mengusik perasaannya. Lelaki tampan itu cukup memikat. Apatah lagi layanannya yang romantik dan gentleman pada Norjinah menerbitkan api cemburu di hatinya. Sepatutnya, dia tidak boleh berperasaan begitu. Ah... mengapa harus mengalah pada Norjinah? Dia juga merampas Razif dari orang lain.
“Saya cintakan Abang Razif seperti Norjinah cintakan abang!”

RAZIF... sukarnya melafazkan kata-kata. Jika boleh, rahsia ini biar menjadi rahsia. Kalau Norjinah tahu perkara ini, bagaimana? Sedangkan dia tidak pernah berubah hati pada wanita lain. Tapi... gadis itu terlalu berani meluahkan perasaannya. Mampukah dia menepis godaan yang datang?
“Tak mungkin Norseha. Abang hanya cintakan Norjinah!”

Kebahagiaan ini ibarat api yang membakar. Ia cukup menyeksakan. Cinta tak mengenal abang, kakak dan adik! Menang atau kalah bukan jawapannya. Cuma, jangan binasa mengikut rasa kerana impian itu lebih manis dari kenyataan.







Harga: RM19.90
ISBN: 983-124-203-3
Halaman: 560
Borang langganan

Sinopsis: Kemunculan semula Norseha memerangkap kembali Razif di dalam dilema. Kehadirannya sungguh menyeksa, sungguh mendera. Razif tidak mampu menanganinya sendirian. Mujurlah, Badrul tampil menawarkan pengorbanan demi menjaga maruah keluarga.

Prasangka Norjinah terhadap kejujuran suami, tanda tanya dan teka-teki yang menyelubungi akhirnya terbongkar jua. Kenyataan itu juga membunuh seluruh kepercayaan dan cintanya kepada Razif. Dia berasa kebahagiaan yang dinikmati selama ini terbina dari kepalsuan dan pura-pura. Dunia Norjinah seakan berakhir di situ sahaja.

Norseha... permulaan sebuah sengketa. Rumah tangga kakak sendiri goyah gara-gara kehadirannya. Bukan godaan dan tagihan cintanya yang membuatkan semua berprasangka. Tetapi, Razif dan Norjinah saling berahsia kerana dirinya. Persoalan hanya terjawab apabila realiti terbongkar di depan mata. Namun, siapakah yang harus dipersalahkan apabila rahsia bukan lagi menjadi rahsia?

Siapakah pula yang harus mengalah apabila kepahitan bukan lagi mimpi melainkan kenyataan yang sukar ditelan? Dapatkah Razif dan Norjinah mempertahankan kebahagiaan? Dan, timbulkah keinsafan Norseha apabila diri sehina sampah terbuang yang terbiar di jalanan?

TIADA LAGI MIMPI membongkar episod luka sebuah keluarga, gara-gara kemungkaran dua insan yang tidak mengenal dosa dan pahala...


ok..kat bawah ni ulasan daripada pihak alaf 21 mengenai cerita ni

Drama 40 episod ini disiarkan di TV1 setiap Ahad, Isnin dan Selasa jam 10.00 – 11.00 malam. Antara pelakon-pelakon yang membintangi drama ini ialah Rosyam Nor sebagai Razif, Amyza Adnan sebagai Salmi dan Fauziah Ghouse sebagai Norjinah. Novelis ini juga bertindak sebagai penulis skrip.

Drama ini mengisahkan pergolakan rumah tangga antara Razif. Isterinya Salmi menduakan kasih dengan Amir. Ditakdirkan, Salmi kemalangan dalam satu pergaduhan dan lumpuh. Razif yang masih menyayangi isterinya, rela merujuk semula demi anak-anak mereka Amira dan Balkis.

Norjinah, yang tidak mampu meneruskan pelajaran ke universiti disebabkan kemiskinan keluarga menjadi orang gaji di rumah Razif. Dia menjaga Salmi dengan baik dan mengasihi Amira dan Balkis. Dalam diam, Badrul, adik Salmi jatuh hati pada gadis itu. Namun, Norjinah tidak bersedia menerima hasrat suci pemuda itu.

Lama kelamaan, anak-anak Razif lebih mesra dengan Norjinah berbanding ibu mereka. Salmi mula cemburu dan sering bergaduh dengan Razif disebabkan Norjinah. Akhirnya, gadis malang itu melarikan diri.

Sejak itu, Amira dan Balkis sering sakit. Akhirnya Salmi sedar akan kesilapannnya dan menyuruh Razif membawa Norjinah pulang ke rumah mereka. Bagi menebus dosa-dosanya selama ini, Salmi bersedia menerima orang gajinya sebagai madu.

Razif yang pada mulanya menolak cadangan Salmi akhirnya menerima Norjinah sebagai isterinya. Bagaimanapun pelbagai konflik dan dugaan yang terpaksa dihadapi Norjinah setelah menjadi isteri kedua.

Saksikanlah drama ini yang pasti mengundang air mata para penonton dengan nasih malang yang menimpa Norjinah.

sumber: alaf 21

TRIONOVEL JANUARI, BAKAL TERBIT - ALAF 21



Harga: RM19.90
Halaman: 512
Penulis: Muna Mahira
ISBN: 978-983-124-631-3
Borang pesanan:
http://www.alaf21.com.my/imej/brg_langgan.jpg

Sinopsis: BENCI! Benci! Hakikatnya aku amat membenci jejaka itu yang senang-senang sahaja mendapat kedudukan sebagai CEO di Syarikat Leopard selepas persaraan papa. Kehadiran Hafriz telah menggugat kesabaranku. Mengapa mesti dia yang dipilih untuk menyandang gelaran itu dan bukannya aku?

Aku – Kimrie Natasya Ayue tidak akan sesekali menyerah kalah! Aku tidak akan sewenang-wenangnya membiarkan Hafriz terus menduduki kerusi CEO itu dan bermaharajalela mengarah aku. Namun dalam kebencian yang menguasai diri, Hafriz cuba memikatku. Huh! Tak semudah itu aku jatuh cinta pada dia kerana aku amat tidak mempercayai cinta, jauh sekali berkasih sayang. Apa yang menjadi misiku adalah untuk menyingkirkannya daripada syarikat kerana akulah yang paling layak untuk menyandang gelaran itu. Argh… Hafriz tetap dengan lagak machonya! Dia terus dan terus mencuri hatiku…




Harga: RM16.00
Halaman: 400
Penulis: Hashim Salleh
ISBN: 978-983-124-650-4
Borang pesanan:
http://www.alaf21.com.my/imej/brg_langgan.jpg

Sinopsis: Astana Kasih... vila yang dibina oleh Tuan John di tengah-tengah ladang getah miliknya. Kerana sebuah peristiwa yang menggerunkan, dia kembali ke tanah airnya di London. Vila itu dan seluruh ladang diserah kepada Pak Murad suami isteri. Selama bertahun-tahun, Rusdi sebagai anak sulung Pak Murad menguruskan ladang itu. Suatu hari, dia hampir ditimpa kemalangan kerana brek Land Rover yang digunakan untuk melawat ladang tidak berfungsi. Hatinya kuat mengatakan ada seseorang mahu mensabotajnya.

Semakin menjadi tanda tanya apabila di dalam vila, dia beberapa kali ternampak lembaga hitam menyelinap masuk dan kemudian hilang begitu saja. Malah, kedatangan anak Tuan John iaitu Karen dan Michael di vila secara tiba-tiba menjadi teka-teki. Pak Murad yang tahu segala-galanya hanya mengunci mulut. Dia mahu rahsia dan misteri itu terbongkar dengan sendiri. Kerana dia amat pasti, ada hikmah atas segala apa yang terjadi.




Harga: RM18.00
Halaman: 464
Penulis: Elis Mokhtar
ISBN: 978-983-124-646-7
Borang pesanan:
http://www.alaf21.com.my/imej/brg_langgan.jpg

Sinopsis: SEMEMANGNYA bukan mudah untuk mendirikan mahligai impian, apatah lagi untuk memanjangkan usia kerukunannya. Walaupun kita sering dihadapkan dengan pelbagai pilihan, namun kita tetap tersalah pilih. Tidak semestinya lelaki yang kita cintai mampu membahagiakan.

Perkahwinan antara dua benua, berbeza bangsa, adat dan agama benar-benar mencabar kesabarannya. Namun demi sebuah cinta yang diagung-agungkan, dia rela terima segala dugaan dengan tabah. Perkampungan permai ini harus di¬per¬tahankan kedamaiannya!

Tetapi, setelah begitu lama hidup bersama... mengapa diri ini mula goyah? Hati mula menjadi tawar dan rasa cinta hilang entah ke mana. Hinggalah satu malam, dia nekad membuat keputusan. Semua ini harus ditinggalkan. Dia ingin terbang bebas bak camar, pergi... tanpa perlu menoleh lagi. “Ya ALLAH... berdosakah aku? Benarkah apa yang telah aku putuskan ini? Atau, siapakah yang selayaknya berada di hati?”
...........
Hubungi Eksekutif pengedaran Alaf 21:
Pantai Timur/ Central: Halim (019-2886263) & Raqib (013-6554415)
Utara/ Central: Hanapi (019-2297371) & Saiful Azlan (012-3412411)
Selatan/ Central: Azam (012-9897565) & Ibrahim (013-3330591)
Mega Bookstores/ MPH, Kinokuniya, Boarders, Popular: Fadzli@Apai (019-6222839)
Sabah, Sarawak & Luar Malaysia: Liza (03-55118820)

gempar! pekerja dewan makan smka maahad hamidiah bancuh air pakai selipar





waaaaaaaaaaaaaa....
apakah ini semua...
kejadian ni terjadi masa tu saya form 3 rasanya..
kitorang tengah prep malam..

kakak senior cakap,
"akak dah tak lalu nak minum air dewan makan..
korang minumla air teh tarik tu puas2..
akak tak kisah..

kitorang:
apsal kak...kenapa ni

kakak senior:
"weh, kak gayah bancuh air korang pakai selipar tau tak"

kitorang:
mana akak tauuuuuu..

kakak senior:
akak nampak sendiri dengan mata kepala akak...waaa

yeeeaakkksssssssssssss...
memang kembang tekak bila dengar..
kitorang memang membayangkan selipar jepun berkulat dikacau dalam air teh tu..
waaaaaaaaaaaaa

dan tiba2...
kahkakahhhhhhkahkakahahhhhhhhhhh

kakak senior:
lawak gila muka korang
memang la kak gayah tu bancuh air pakai selipar..
kalau tak, kotorla kaki dia

kitorang:
???????????????????????????
bzzzttttt!!!

kakak senior:
akak tak kata die bancuh air guna selipar...

hampagas punya kakak senior
mati2 kitorang kena tipu..
tapi memang tu topic hangat untuk seminggu rasanya
dan turn kitorang lak kenakan kawan2 lain...hahahahahaha
dan aku pun tak ketinggalan jadikan ni modal usik kawan aku masa kat maktab dulu..

weh, aku dah tak minum dekat kafe..
ko tau apsal..sebab akak 2 bancuh air pakai selipar
menggelupur kawan2 dengar..
kihkihkihh..
ampun kawan2..hehe

kepada adik2 junior kat maahad tu..
bersediala ya kalau nak makan minum kat maahad
hehehe

preview: Jan. 2011 -1: Kaca Jendela Ainnur - Jemari Seni Publishing

COVER-KcJendelaAinnur-web

Baca bab prolog

Masa itu adalah makhluk Allah yang tak pernah henti berdetik

Seumur hidupnya, dia hanya mahu memenangi hati Syuhairah, mama yang sangat dia rindu walau wujudnya di depan mata. Dari kecil dia sering tertanya-tanya, kenapa dia bagaikan halimunan pada mata mama!

Ainnur Shahirah tidak pernah kenal siapa ayahnya. Sangkanya, apabila bertemu ayah, kurang-kurang dia punya kasih seorang bapa. Tapi dia salah. Ayah seperti mama. Tidak pernah menerimanya sebagai anak.

Dia menjadi daki dalam keluarga. Dia sedar duduk dirinya. Dia akhirnya pasrah, kasih mereka bukan untuknya. Dia harus pergi agar mama dan ayah bahagia dengan keluarga sendiri.

Kata Zhafran, “Ainnur bukan sekadar kejam pada Tok Mama dan Tok Baba. Tapi juga Uncle Luqman. Salah ke mereka hingga turut terhukum?”

Apa yang Zhafran tahu?

Semuanya dia yang tanggung. Rasa pedih, terluka. Semuanya ditelan sendiri. Dia sudah sehabis daya mencuba. Dia pergi pun atas kehendak mereka, jadi apakah dia yang kejam?

* * *

DIYA NORDIN memeta watak Ainnur Shahirah dengan baik sekali. Kaca Jendela Ainnur membawa anda memahami hati seorang perempuan yang tabah. Benarkah hati perempuan itu hening bak kaca?


ISBN: 978-967-5118-51-7
Harga: RM18.00 (Sem. M'sia)/RM21.00 (Sabah/Sarawak)
Pesanan online mulai 24
Jan. 2011

Monday, January 10, 2011

alhamdulillah. saya menang giveaway tok esah

masih ingat lagi giveaway ni? alhamdulillah..buka2 blog pagi tadi tok esah bagitau saya menang.hehe..tak tau pun apa hadiahnya..tak kisah pun asal menang.hihi..awal2 dulu excited betul join GA orang. GA sendiri tak tau nak buat bila.plan ada tapi 2la sibuk dengan hal-hal sekolah, so hold dulu..maybe bila kerja dah berkurang sikit dan ada kelapangan, saya akan buat. teringin gak nak buat GA sebab macam best je jadi organizer.hehe..

ok ni buktinya saya menang.. thanx again Allah dan tok esah kerana sampai jugak rezeki saya menang GA. jadi lagi bersemangat nak join GA sapa2...huhu..oh ya rasanya macam banyak je saya join GA hari tu tapi tak ingat dah apa dia.haha

kepada semua..dont give up ya...
mari kita sama2 menyupport GA blogger2 yang laen..

chowcincauyeos!

Sunday, January 09, 2011

ahad adalah hari yang paling sayu

saya tak suka hari ahad...
sebab ahad menandakan saya kena berpisah dengan family tersayang saya..
sob sob sob!!
dah kena balik banting petang nanti..
tak mau tak mau!!!
haha..
macam budak2 sekolah kena balik asrama je rasanya.
mana taknya,sejak dari form 1 sampai habis belajar dekat UM,
saya duduk asrama/kolej kediaman..
pas2 ahad dah kena balik asrama...
dah keja pun camtu gak..
jumaat balik rumah..
ahad kena balik rumah sewa..
erm...kalau nak ikut,..
saya dah kira bersyukur sangat2..
dapat balik rumah every week...
tak payah susahkan abah suh amik..
juz drive sendiri dari banting-keramat...
dah boleh jumpa family kesayangan hamba..
waaaaaaaa..lagi berapa jam dah kena balik banting...
takpe,saya balik banting for good...
untuk tanggungjawab saya kepada nusa dan bangsa..
mendidik anak2 kelanang, banting untuk jadi manusia..
dan memberi ilmu kepada mereka walaupun ilmu saya tak banyak mana..
kena kuat!
sakit demam sorang2 kat banting memang sedih kalau takde sapa2 kat sisi kita,
tapi ALLAH ada untuk melihat dan membantu hambanya..
sayangilah orang sekeliling kita ya...
jangan leka dengan amanah yang Allah bagi..
siapa2 yang dah berkeluarga, sayang isteri dan anak2 sebaik2nya..
kepada yg masih bujang,hargai keluarga anda..
saya percaya,anda2 semua adalah orang yang bertanggungjawab..
smile!!!!


Saturday, January 08, 2011

Izamir Ridzwan Pendrive GiveAway

salam..baru ada kesempatan nak join GA IR..sori ya lambat join...sibuk dengan sekolah.hehe..
ok saya dah follow rules dia..dan saya nak tag

1st time dapat award dari kak huudaa


1st of all..
memang ejaan nama kak huudaa macam ni..hehe
eh betulkan kak huudaa..
nama penuh kalau x silap nuurul huudaa.
alamak lupa lak.hihi
thanx sangat2 ya bagi award ni..
sayang kak huudaa..
muah muahh!!
kecik betul dunia ni..
kak huudaa ni junior saya masa dekat UM..
tup tup tup jumpa kat blog.hehe
saje je ya tak nak tegur saya..
tak tau plak kak huda ada blog..
kami ada 1 persamaan yg sangat obvious...
suka baca novellll..
kihkihkih!!!
suka tukar2 novel..
saya pinjam kak huudaa punyaa,
kak huudaa pinjam saya punya..
weeeeeeee..
tiba2 rindu saat2 share mengeshare novel..
yeebaaaa yeebaaaa!!!

alhamdulillah, dalam masa 1 minggu dapat 3 buffered earnings


alhamdulillah...tak tau nak cakap ape..
dulu selalu dengar orang cakap pasal BE, ME
saya tak tau pun saya buat apa...
tiba2 ahad lepas saya perasan iklan celcom xpax great dah menari2..
cek2 betul, dah ada BE..
then hari selasa tak silap, bizzy body ni pulak yang menari2..
wah, macam tau2 je saya nak slim balik.hehe..
dan khamis petang pulak, ada 2 mystery agent tiba2 muncul..
hari jumaat cek, dah jadi BE..hehe
tiga2 ni duk kat SS..wah macam nama saya,siti suhaili sarif.hehe
alhamdulillah sangat2..
earning sket je tapi tak kisah pun sebab aim saya nak biar dapat BE je dl..
soal bertambah banyak earning tu, saya pikirkan nanti.hehe
sebenarnya saya memang tak berapa paham sangat BE ni..
cuma tau bila dapat ni, rasa syukur sangat2.
walau takde la beribu riban dan puluhan ringgit ke, tapi tetap syukur..hehe
thanx banyak2 ya encik nuffnang sebab percayakan saya..
sampai 3 encik nuffnang bagi...
sayang encik nuffnang..hehe..
dan sekarang perasan iklan nokia dan maxis menari2 dengan gembiranya..
hope lekat yang tu lak =p
thanx once again ya ALLAH
rezeki awal tahun =)

Friday, January 07, 2011

rancangan pelajaran tahunan kssr bahasa inggeris tahun 1

sila klik sini ya...
saya dah upload RPT BI KSSR tahun 1
kredit untuk JPN MELAKA
sangat hebat RPT ni
mereka buat untuk daily lesson plan..
so tak payah pening kepala nak pikir nak ajar apa
tinggal buat lesson plan
untuk simpanan sendiri/panitia/sekolah
sila rujuk pada sekolah dan ppd/jabatan pendidikan negeri masing2
takut setiap JPN dah buat RPT untuk negeri sendiri
macam saya, saya ikut RPT Selangor tapi saya guna RPT Melaka ni untuk diri sendiri
maksudnya saya tengok idea dalam RPT melaka sebab mereka dah sediakan untuk rancangan mengajar harian sekali..
maaf kalau ada salah dan silap ya...

Thursday, January 06, 2011

RANCANGAN PELAJARAN TAHUNAN KSSR MATEMATIK TAHUN 1

RANCANGAN PENGAJARAN KSSR MATEMATIK TAHUN 1

Segmen 2011 : Mereka kata ...


selamat datang kepada blogger2 yang sudi singgah di blog saya yang tak seberapa ni..
jujur saya akui, kalau ada yang sudi singgah di sini, saya sangat2 hargai.
ini kerana saya hanyalah orang biasa yang hanya berminat bercerita tentang diri saya dan orang2 disekeliling saya.
apa yang saya lihat dan apa yang saya lalui dalam kehidupan terutamanya dalam dunia perguruan ingin saya kongsi bersama dengan kamu semua :)..
terima kasih juga kepada encik ben ashaari yang menganjyrkan segmen ni.
wah, rekod baru untuk tahun baru ada segmen baru dari encik ben
sempat jugak saya curik2 masa untuk mengupdate dan memfollow segmen ni..

buat bloggerz di luar sana, berblogginglah dengan ikhlas dan membina empayar sendiri dalam dunia blog.
harapnya tiada dengki mendengki dan kutuk mengutuk sesama kita ya..
kawan2 tak mau lawan okey=)

Wednesday, January 05, 2011

minggu transisi dan guru penyayang tahun 1




1 hari tak update rindu lak rasanya
ni pun curik2 update sebab dah bawak laptop gi skola
tak kan nak masuk computer lab..
petang2 boleh la kot
hehe

minggu ni tak ajar lagi untuk year 1
masih sesi orientasi
tapi sekolah saya menamakannya
program transisi dan guru penyayang 2011
dalam 2 minggu program ni dijalankan
hari2 program yang berbeza dilakukan
sepanjang saya masuk, saya dah nyanyi2
lagu angkat tangan kanan goyang2,
ABCDE...
satu2 saya sayang ibu
wah menyanyi je kerjanya
ada juga bagi task sheet untuk dibuat
warna2 huruf2...
tulis nomboor
program ni lebih kepada mengenal pasti sama ada mereka boleh membaca, menulis dan mengira
see..sempat lagi snap picture..
haruslah kan...penting tu.hehe

macam2 lagi diajar
cara2 greet cikgu
terima kasih cikgu
thank you teacher
good morning teacher
assalamualaikum
ha yg ni paling penting
cikgu izinkan saya ke tandas
teacher, may i go out
kalau tak, kompem menjerit
cikgu, saya nak kencing
fuh, mencabar betul
drilling je dulu benda ni
saya dah menuntut dengan mak hari tu
mak cakap, yang penting bagi budak minat datang sekolah dulu
wah, baiklah mak


Monday, January 03, 2011

hari pertama sekolah murid darjah 1 dah terberrrrr........dalam kelas....

tee hee hee...
malam tadi tak leh tido sebab nak jumpa2 anak2 baru
berdoa semuanya berjalan lancar
alhamdulillah
ok lagi
ada budak darjah 1 dah terbeEERRRR..
nasib baik bukan masa saya
tapi esok lusa siapa tahu
waaaaaaaaaaaaaaa....
budak2 nak gi toilet tadi terus bagi
takut terkhenc lak dalam class
wuuuwu
xpe xpe...
mari berusaha menjadi cikgu cemerlang, gemilang, terbilang
kata tu azam 2011..hehe
baik!!!!!!!

Saturday, January 01, 2011

segmen: kenangan hari pertama darjah 1


salam semua...isnin ni hari persekolah untuk sesi baru nak mula kan? pastinya yang paling berdebar2 murid2 darjah 1. tapi murid2 sekarang mungkin dah berani kan. sebab dah ada 2 tahun sekolah prasekolah..rasanya cikgu baru macam saya pulak yang seram nak mengajar murid2 tahun 1. hehe...sungguh! ini pertama kali saya mengajar darjah 1 sebab saya baru je posting akhir tahun lepas. jadi, saya nak tahu apa agaknya pengalaman bloggers yang lain masa darjah 1 dulu. sebab saya nak ambil pengalaman kalian untuk saya praktikkan masa berjumpa murid2 tahun 1 nanti. classroom control memang penting. nak garang ke, ke nak berlembut dengan dorang? hehe...

ok, saya cerita dulu ya pengalaman saya. yang saya ingat, masa darjah 1, cikgu garang gila. tapi masa 1st day datang sekolah, saya tak ingat sangat. yang saya ingat, kawan pertama saya ialah fathiyah. sebab dia sangat tinggi orangnya dan ayah dia pakai kopiah putih kalau tak silap saya. saya tak nangis kot dalam kelas. saya siap suruh ayah saya balik rumah tak payah tunggu. TAPIIIIIIIIIII... saya nangis lepas sekolah dekat pokok mangga sebab ayah saya lupa ambil saya. dia ingat mak yang amik. waaaaaaaaaaaa....saya nangis2 peluk pokok mangga kat sekolah. orang kantin siap bagi makan butter cookies dengan air laici.. sampai sekarang saya ingat. rasanya sebab 2 saya tak suka air laici kot..haha

baiklah. ape pengalaman anda pula. harap dapat tolong saya ya untuk menangani anak2 murid saya nanti...tak payah jadi follower saya. ni sekadar kongsi pengalaman. harap dapat tag mana2 kawan yg jadi cikgu atau ada pengalaman best. harap dapat tolong saya ya yang masih baru mengajar ni...kalau tak nak tag pun takpe.then, tinggalkan URL kat komen box ya..hehe..saya mulakan dengan tag..

 

Travelblog Elly Jade Copyright © 2014 Designed by Alieff Artwork