Saturday, August 01, 2009

pelangi by syud




tajuk :pelangi
penulis :syud
penerbit : jemari seni publishing
harga : rm22(beli di jln TAR insyaAllah rm18,diskaun 20%)
m/s :1-222

alhamdulillah.buku yang saya tunggu sejak minggu le
pas sudah berada ditangan saya.sebaik tiba dikolej,saya terus membaca ceritera pertama dari 3 ceritera dalam novel pelangi ini.

PELANGI-1 kisah dimana pelangi dijadikan sebagai metafora dalam cerita ini.iman aisyah,seorang isteri kepada seorang akauntan usamah razif merupakan kekasih hati kedua suaminya.saya seringkali berasakan susah untuk seorang lelaki untuk melupakan kekasih pertamanya tetapi bagi usamah,dia menurut kemahuan mamanya untuk bermenantukan iman.mungkin kerana faktor umur yang menjangkau 3otahun menjadikan usamah untuk menurut kemahuan ibunya.saya suka cerita ini kerana tiada paksaan dari mama usamah,mak cik kamisah(saya suka nama ni kerana ia adalah n
ama orang jawa.penulis adalah orang jawa) meminta usamah untuk mengahwini iman.

usamah boleh dikatakan handsome sebab dia berdarah kacukan german.penulis membayangkan usamah memiliki ketinggian seperti kapten pasukan german,michael ballack..dan buat pengetahuan semua,ballack tu memang sangat handsome dan tinggi.hehe..name usamah membuatkan saya membayangkan dia berketurunan arab.rupa-rupanya keturunan 'hitler'.iman pula digambarkan seorang yang mempunyai mata yg cantik..
buat sesiapa yg tidak mengenali michael ballack

iman merupakan anak yatim piatu.memang pelik cerita ni sebab takde bukti yang nyata kenapa iman nak kahwin dengan usamah.rasanya kena paham2 sendiri kot dari gaya bahasa iman yg menerima lamaran usamah.tapi melalui pemarkahan yg diberi oleh iman mungkin membuktikan mengapa iman menerima lamaran usamah.penulis tidak lari dari menggunakan kaedah hero dan heroin yang suka usik mengusik.saya suka kannya sebab seronok tengok berperang mulut.hehe

konflik bermula apabila kekasih pertama usamah,syarizad@syaz kembali dari luar negara dan menyatakan sesuatu yg sangat memeranjatkan kepada usamah.kalau nak tahu kenala baca.ini semua berkaitan dengan kisah silam usamah.usamah sebelum ini merupakan seorang yg sangat sosial tetapi mula berubah kerana..alamak.tak ingat la pulak kenapa dia berubah.kepulangan syaz kira mengganggu sedikit rumahtangga mereka tapi saya kagum habis dengan iman.dia sangat tenang dan tidak cepat melatah.sebab iman ni anak yatim,dia seorang yg kuat berdikari dan suka memujuk diri sendiri.kesian juga dekat iman..tak taula ade ke tak isteri macam iman ni.usamah pula memang serba salah habis sebab iman sangat cool.

ending of the story..erm,mestila ada hero tidak bersalah.dan saya sukakan iman yg sangat rasional dan tidak terlalu emosi untuk menerima keadaan yg menimpa usamah.

secara keseluruhannya,saya sangat berpuas ati.kenapa???sesiapa yg mengenali saya tentu tahu kerana genre dan jalan cerita ini memang kegemaran saya iaitu percintaan selepas kahwin.ya,sangat sukakan genre sebegini kerana percintaan selepas kahwin sangat sweet dan cute..


rating:4 1/2 ****

8 comments:

nona said...

aku rase mcm syud ni ade dlm kapasitor la jade...

pearl jade said...

agknye kot
sebab die ni dl tlis on9 novel
eh asal ek aku xleh nk bkk kapasitor?

~PakKaramu~ said...

Salam ziarah dari Pak Karam,u

pearl jade said...

wassalam ziarah
pak karam ape kaba?
dari mana jmpa blog saya

nona said...

woi..kemain ko ek ngn pak karam.haha

IdzaRis79 said...

macam best jer crita nih..

pearl jade said...

nona-pak karam 2 sape

idzariz-sila la beli buku ni ya.mmg berbaloi kak.hehe

nona said...

aku pun xtau wey
igtkan pakcik ko

 

Travelblog Elly Jade Copyright © 2014 Designed by Alieff Artwork