Sunday, April 03, 2011

aimanazlan90: berdakwah melalui vlog

assalamualaikum semua...hari yang indah...matahari memancar terang..wah takde bakat nak berpuisi2 tengahari panas ni.hehe..alhamdulillah syukur.jumpa gak vlog muslim from Malaysia yang ditunggu2..i mean yang berdakwah through vlog...malam tadi duk layan2 FB, ada sorang junior post dekat FB die. ingatkan vlog ni orang2 arab or macam ASK ALI BABA, rupanya vlogger ni orang melayu..nama adik ni, aiman azlan dan channel die kat youtube, aimanazlan90.kira umur dia 21 tahun...erk, vlogger2 yang teror ni memang lahir tahun 90 ek?macam matluthfi90.inianwarhadi pun lahir tahun 90 ke?huhu


mula2 ingatkan excuse2 yg orang suka bagi.rupanya, ha ni macam pandangan orang2 yg berilmu pada orang2 yang tak buat apa yang ALLAH suruh...sangat halus pendekatan dia.style dia macam bagi tazkirah tapi dia wat vlog...video ni terbaru dari dia tapi yang view, mak ai,ramai gak..huhu





dia ada selit2kan dengan cerita nabi...dan ini adalah contoh2 kreatif dan terbaru bagi tazkirah or ceramah melalui vlog...ASK ALI BABA pun macam ni gak style dia tapi bangga dengan muslim from malaysia yang wat camni.so takdela rigid sangat dan semakin berkembang dakwah dia.1 dunia boleh view video ni...jadi ustaz2 or ustazah boleh la wat camni jugak...


ni ucapan dia untuk adik2 mrsm




aiman azlan pun seram gak mula2 nak wat vlog ni...samela dengan kita kan, kalau nak buat benda2 baru tue, rasa ade je yang menghalang..



pandai die kupas isu ni..hehe...semangat dia sangat tinggi. sanggup pinjam kamera kawan, set up tempat and itu semua penting dalam nak berdakwah..takleh bagi excuse kalau nak wat something.



video dia tak banyak lagi..baru je start wat vlog ni...jom sama2 kita sokong dia.so dia akan terus bersemangat nak berdakwah through vlog and kita semua tak kan ada excuse lagi nak dengar ceramah or ilmu2 agama...


pastue comel je pakai snow cap color oreng and ada sticky note :/
sangat coool....hihi




biodata ringkas aiman azlan:

@ 8th generation of MRSM Langkawi......hebat!!!

@ currently further his study in University of Toronto, Canada in Biology and Psychology..sangat cool adik ni...hehe.

tau ni je...haha.asal mana adik beradik berapa orang idak ler teman tahu..hehe.


cara nak hubungi aiman azlan:

# FB page: Aiman Azlan

# blog: http://ibnuazlan.blogspot.com/

# yotube channel : aimanazlan90


yang saya perasan, malaysian yang belajar dekat overseas, tarbiah dia lagi kuat. malu dengan malaysian yang duk dekat negara Islam tapi tak praktis kan benda2 ni...mungkin saya salah...


pesanan kepada aimanazlan...keep up your good dakwah dik.....jadilah vlogger yang terkenal diseantero dunia....sangat kagum ada yang menggunakan medium technology untuk wat vlog yang boleh menyebarkan dakwah....dont give up dik...


p/s: tak perlu untuk menjadi ustaz or ustazah untuk berdakwah kerana diri kita sendiri adalah khalifah di muka bumi ALLAH ni

6 comments:

Aiman Azlan said...

Masha Allah, jazakallah khair.

I am honoured.

pearl jade said...

afwan dik

i am honoured too

Cikgu AL said...

vlogers yg ade method ;da'wah friendly' in his videos..:)

pearl jade said...

yup...true cikgu al
ssh nk jmp org cmni =)

maisarah said...

ya Allah. kwn abg saya. sama2 belajar kat sana. patut lah mcm kenal je. hehe.

but yes. mmg diorang yang duduk luar Malaysia agama lagi kuat sebab diorang tak ramai. macam satu keluarga dah. so, saling mengingatkan. n diorang tau niat diorang ke sana utk belajar. couple pun tak byk. diorang lebih pentingkan study. :)

btw,suka cara dia buat vlog. best. n ada mesej nya. :)

pearl jade said...

huhu..yeke dik.kecikkan dunia ni.sgt hebat aiman ni.bagus sbb die gunakan ilmu dia ke jln yg btul..huhu


hmmm 2la..kalo niat btul2 nk study,kita tak kan lalaikn.ni siap berdakwah lg...wuuu,malunya..

btul....vlog dia ada pengisian.new and modern way of delivering tazkirah..:)

 

Travelblog Elly Jade Copyright © 2014 Designed by Alieff Artwork