Wednesday, April 13, 2011

TUGAS GURU - Bukan sekadar 7:30pg sehingga 1:30ptg sahaja...


erm, tadi terjumpa artikel ni kat newsfeed...my friend, sukainah ada share kat FB dia...it's true..please dont think that a teacher's job is just start from 7:30 - 1:30(my school end 1:20)...but usually i'll go back around 5-6..stay back at school and finish with my work....i know, it's not good to bukak cherita and tell the world about our work..naaaaaa,thats not my intention...it's just to give you an overview what a teacher's life is all about...ha yang ni untuk those yang nak jadi cikgu and kahwin dengan cikgu...dont merungut2 ya if once you have enter this world...selalu jugak dengar cerita, a teacher does a clerical work more than teaching itself..hmmmm, pengkeranian kerja kadang2 selalu terjadi kat sekolah...cikgu seorang tukang kebung(cikgu sains yg jaga taman sumber sains), cikgu seorang tukang cuci(kalau ade murid yang beybey@buang aiyak besaq), cikgu seorang penyelia kesihatan(cikgu yang cek jentik2 kat sekola=aku laa ni...haha),dan macam-macam...

baiklah, back to bisnes..this article i took from JIMMY ROSE'S FB ----->

TUGAS GURU - Bukan sekadar 7.30pg sehingga 1.30ptg sahaja...


1. Menulis rancangan mengajar---->ya hari2...tak leh cengkelat...huhu

2. Menanda kedatangan murid/pelajar-------> hari2 jugak.tapi kadang saya lumsum utk 2,3 hari...hehe

3. Menanda buku kerja murid. 1 murid = 3 buah buku 1 kelas = 45 orang murid Jumlah Buku bagi 1 kelas = 135 Buah buku Seorang guru akan mengajar sekurang-kurangnya 5 kelas > 5 X 135 = 675 Buah buku.--------> hari guru bagi saya pen merah je boleh?

4. Menghadiri/ mengendalikan pelbagai jenis mesyuarat - Mesyuarat JKK sekolah - Mesyuarat Guru - Mesyuarat Sukan - Mesyuarat Panitia seorang guru mungkin ada 2 panitia - Mesyuarat PIBG - Mesyuarat Kelab Guru - Mesyuarat Kokurikulum - Mesyuarat Program lebih dari 6 program anjuran sekolah Hari Guru Maulidur Rasul Maal Hijrah Kemerdekaan Bulan Bahasa Hari Anugerah Sekolah Selamat---------> ya,banyak gila meeting..kalah YB....ha,tahun ni aku jadi ketua rumah merah!!ngaaaa...

5. Aktiviti kokurikulum, kadang-kadang seorang guru bertanggungjawab terhadap 2 unit - Perjumpaan unit uniform kekadang hadir Sabtu - Perjumpaan permainan tambah untuk pertandingan pulak - Perjumpaan persatuan / kelab - Latihan rumah sukan setiap minggu

6. Menghadiri pelbagai jenis kursus dalaman / luaran----------->hahahaha...betul sangat.kursus sana,kursus sini....especiallly tahun ni stat KSSR...lagi banyak kursus kena gi

7. Mengisi pelbagai jenis borang. Borang keluar masuk & buku keluar masuk Borang emis / hrmis/ label Buku Hadir Kursus / balik dari kursus Borang Fleksi PMR / SPM Borang kehadiran murid ke kelas fleksi Buku Pemantauan / salah laku murid Buku catatan relief guru Buku tugasan mingguan Laporan mingguan Laporan keceriaan Borang menghantar dan mengambil kertas peperiksaan selepas mengawas peperiksaan Buku Kokurikulum murid Borang permarkahan kokurikulum

7. Menghantar murid ke Klinik

8. Mengisi maklumat murid di dalam file peribadi

9. Menceriakan bilik darjah selalunya duit poket sendiri

10. Mengisi markah ujian/ peperiksaan

11. Mengisi data murid SMM

12. Menangani masalah disiplin murid / pelajar

13. memasukkan data disiplin di dalam e-disiplin

14. Melayani karenah Ibu Bapa / penjaga

15. Mengecat sekolah

16. Membersihkan bilik / stor / bilik khas

17. Menganjurkan program-program wajib (Hari terbuka dsb)

18. Menyiapkan program Head Counting

19. Melaksanakan pelan tindakan PPD, JPN (seperti KIA2M, etc)

20 Menyiapkan file gerko, persatuan, kelab dan sebagainya

21. Menghantar murid ke pertandingan atau kejohanan------->nak tambah sikit---train murid choral speaking,kawad kaki...

22. Mengendali masalah / kebajikan murid

23. Menunggu semua murid pulang sebelum guru pulang.

24. Mengadakan kelas tambahan, kelas intensif dan sebagainya

25. Menyediakan Bahan Bantu Mengajar (BBM)

26. Berniaga (jualan hari kantin, etc)

27. Menjaga kebajikan murid / ke rumah murid bermasalah

28. Bekerja lebih masa (menyiapkan pentas, backdrop, banner dsb)

29. Menyediakan kertas peperiksaan / ujian

30. Menanda kertas peperiksaan / ujian. 1 subjek 2 paper – 2 2 x 45 = 90 90 x 5 = 450 kertas

31. Perkembangan staf

32. Mengendalikan perhimpunan murid

33. Gotong-royong kadang2 guru perlu bawa semua alatan


* Terdapat lagi tugasan sebagai seorang guru terutama yang ada tugas khas….. tetapi cukuplah sekadar ini untuk nilaian kita bahawasanya tugas seorang guru amatlah berat. Walaupun kita sering menganggap cikgu cuti banyak dan sebagainya. Tetapi hakikatnya tugas seoran guru amatlah berat. Jarang sekali bagi pekerjaan lain membawa balik kerja-kerja pejabat ke rumah, berbanding guru yang terpaksa menanda buku dan menulis rancangan mengajar sehingga lewat malam. Sungguh besar pengorbanan mereka dalam mendidik anak bangsa kita.

SELAMAT BERJUANG SEMUA GURU-GURU HANYA ALLAH SAHAJA YANG DAPAT MEMBALASNYA…..



amacam, banyak tak kerja2 cikgu...hehe..diulang sekali lagi..this is not to merungut2 and berkeluh kesah!!BIG NO!!!saya just nak share menjadi seorang perlukan keikhlasan yang sangat tinggi...ya,mengajar is our priority but at the same time, we need to do other things....setiap kerja ada kerja masing2 yang perlu diselesaikan...saya paham kita semua ada tanggungjawab yang perlu dilunaskan...macam kerja opis, ada due kerjanya dan perlu kejar dateline.tapi rasanya mereka tak kan buat kerja lain kan. i mean, ade specific work yang you kena buat.but for teachers, unexpected thing can happen....


seriously, being a teacher is the best work that i ever done. before this, pernah jadi babysitter masa sem break, exhibition guide for da vincci exhibition at pusat sains negara, cikgu ganti for 3 months and now a real teacher....kita ada rasa lebih tanggungjawab dan rasa hormat murid pada kita sangat tinggi....the way we speak, the way we talk, the way we carry ourself, the way we teach, the way we wear from head to toe, students look at those things.....rasa kembang kalau murid tegur, Teacher cantik hari ni!! teacher,cantiknya baju.....ngaaaaa...nak marah terus tak jadi..haha...but yang penting, what we teach them should be beneficial and understandable..wah,ape aku cakap ni...huhu...nanti kalau ada anak, tengok2 kan la anak kat rumah ya..please, dont lepas tangan with your children. tengok kan apa yang dorang da belajar and help them to study...susah juga if semua depend on teacher.yes i know teacher the one who need to teach but, help from parents will make them understand better...dan lagi penting, sahsiah dan akhlak mereka...it's so sad to look youngsters nowadays are lack of respect to their teachers...


readers, i hope you can be a good parent =)....ngaaaaa, ending yang tak best.hahaha

16 comments:

anotherstep said...

setuju sgt dgn entry ni...walaupn bru jd ckgu, da terasa sgt 'kehangatan' kerjaya ni. teacher is almost everything. from cleaner to a doctor <= nyway enjoy being a teacher

pearl jade said...

thanx bro...cikgu gak ya?
bagus...keep it up..hehe

Miss Dill said...

kadang2, ada je manusia yg tanak paham

Woofer Storm said...

prgh,pnjang hujah dia ni,hehee tapi memang betul kata awk tu,sy stju..rasanya semua benda sama je,memang penat,cuma dari kita nak handle tu semua..

*nak jdi cikgu dulu,tapi akhirnya jadi yang lain..ada hikmah..hehhe
**best apa bf perokok ni..hahaaaa gurau

YanaMIB said...

mak sy dulu pn cikgu juga..letih woo jadi cikgu..wpn dah balik rmh, tp kena tanda kerja skolah ank murid lg..nk pk siapkn soalan utk exam lg..hehe..pernah tlg mak tanda kertas exam student..=P

pearl jade said...

kak dilla...betul 2 kak.ade yg ingt jadi cikgu ni senang..huhu
sabo jela kan..hehe

pearl jade said...

woofer storm...
btull.sume keja same je
cuma ade yg ingt jadi cikgu ni sng..hehe
2 yg prg x phm...hihi

la nape x jdi cikgu
ape2 pun,enjoy ur work.hehe

haha,terpulang pada pndngn masing2 psl merokok 2.tp 4 me,say no to perokok..hehe

pearl jade said...

yana aka tunang ujang...hehe
waaa.tenkiu 4 coming...huhu
2la.mcm2 nk kena bwk blik buku ke rumah
nk wat soaln exam mmg hazab..haha
pas2 sye pn pnh tanda kertas peksa mak sye gak
xsgka kena badi..hehe

nelly said...

banyaknya tugas !!

padin said...

memang banyak jasa guru, jadi memang tak patut la pelajar tak hormatkan guru, dan orang kata kerja cikgu ni senang, kan?

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

selamat bertugas dgn penuh semangat wahai guru2 yg sgt rajin...tp ada sikit la...guru yg pkl 1.30 dia dah duk kat kantin tgu loceng masa sis sek menengah dulu..haha..kelakar.mengalahkan kami murid ni.sis yg tgh turunkan bendera gelak tgk cikgu ni..nak blk masak kot?

pearl jade said...

nellyyy..hehe,banyakkan tugas cikgu
huhu

pearl jade said...

padin..tugas cikgu bkn sng...xleh dipandang ringan...huhu

pearl jade said...

sis LM...haha.2 jnis cikgu x sbr nk berbakti kt rmh plak kot.hehehe
waa,sis dl pengawas ke?mesti comel je kan...huhu

eynda said...

Tugas guru2 sekarang lagi mencabar...

CIK TOM said...

sbnrnya selama ni cik tom ingt kerja cikgu ni senang jgk...sori baru tau realiti sebenarnya...

 

Travelblog Elly Jade Copyright © 2014 Designed by Alieff Artwork