Wednesday, March 23, 2011

8 manfaat day napping


para saintis giat mengkaji mengenai tidur merumuskan bahawa terdapat sekurang-kurangnya lapan manfaat day napping:

1. membantu mengurangkan tekanan di tempat kerja dan belajar.

2. meningkatkan kecekapan dan produktiviti

3. meningkatkan kemampuan pembelajaran dan daya ingatan

4. baik untuk jantung dan kesihatan,

5. mengingkatkan fungsi kognitif.

6. memberi stamina kepada tubuh untuk melakukan senaman.

7. menjadikan minda lebih kreatif.

8. mengelakkan daripada mengantuk ketika bekerja atau belajar.


sumber: majalah solusi isu 29(mac 2011) m/s 96..ditulis oleh Dr Farhan Hadi Mohd Taib

huhuhu...ada tau faedah day napping or tidur sebentar waktu tengah hari)...best best. khas untuk yang kerja opis sampai petang. tak salah tau tidur sekejap tapi jangan lama-lama....kalau saya, more than beberapa minit..hahaha. takde maknanya istilah tidur sekejap.tidur mesti terlebih2 sampai petang.haahahaha...sebab tu sekarang dah tak tidur petang..


kepada yang masih study, tidur sekejap before solat zuhur itu bagus. biar badan kita rest sekejap. jangan plak tidur lepas azan zohor.it's better to take a nap before the adzan ok...and after you perform your solat zuhur, you can study or do your revision...

yang kerja opis lak, apa salahnya take a nap sekejap. dont force your body to work... kejap je pun tak ape. sekadar take a nap on your table...ha tak mau lebih2.nanti bos marah.hehe..banyak faedahnya..produktiviti kerja pun boleh dicapaikan..so kerja yang kita buat tu berkualiti..hehe

4 comments:

Tok Esah said...

hehe, skul kite slalu compete dulu tapi skrg, kureng dah!! skul akk hebat agy kot

pearl jade said...

ahaha..mana ade.pengetua sll suh ktrg compete ngn awok belaka..hehe

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

apa pun...moga semuanya berjalan lancar.complete atau tidak semangat jgn luntur ye siti

Miss Dill said...

tido mmg best. haha!

 

Travelblog Elly Jade Copyright © 2014 Designed by Alieff Artwork