Thursday, May 05, 2011

Doa solat istikharah

salam and hi to all...saja nak share untuk semua...


Kata Jabir bin Abdullah: Rasulullah s.a.w. mengajar kami beristikharah dalam semua pekerjaan seperti baginda mengajar kami satu surah dari Al-Quran, sabdanya: "Apabila seseorang kamu mempunyai rancangan untuk melakukan sesuatu hendaklah dia melakukan solat sunat dua rakaat, kemudian bacalah doa ini:







"Ya Allah, aku memohon petunjuk daripadaMu dengan ilmuMu dan aku memohon ketentuan daripadaMu dengan kekuasaanMu dan aku memohon daripadaMu akan limpah kurniaanMu yang besar. Sesungguhnya Engkau Maha Berkuasa sedangkan aku tidak berkuasa dan Engkau Maha Mengetahui sedangkan aku tidak mengetahui dan Engkaulah Yang Maha Mengetahu segala perkara yang ghaib. Ya Allah, seandainya Engkau mengetahui bahawasanya urusan ini (sebutkan..) adalah baik bagiku pada agamaku, kehidupanku dan kesudahan urusanku sama ada cepat atau lambat, takdirkanlah ia bagiku dan permudahkanlah serta berkatlah bagiku padanya da seandainya Engkau mengetahui bahawa urusan ini (sebutkan..) mendatangkan keburukan bagiku pada agamaku, kehidupanku dan kesudahan urusanku sama ada cepat atau lambat, maka jauhkanlah aku daripadanya dan takdirkanlah kebaikan untukku dalam sebarang keadaan sekalipun kemudian redhailah aku dengannya".

(sebutkan urusan yang dimaksudkan di tempat yang bertitik).


try to watch this video by ustaz azri....sangat clear kenapa pentingnya buat solat sunat istikharah..

oh ya....saya dah rujuk this doa and how to perform solat sunat istikharah from my friend, hasan firdaus(cause i took this video from his FB)....he is an engineering student from UIA..this is his blog hasan firdaus he said to me,

Ada point penting yg Dr Asri tertinggal. Solat sunat istikharah boleh dilakukan bersama2 dengan mana2 solat sunat SELAIN SOLAT FARDHU. Contohnya kalau solat sunat rawatib, boleh juga diniatkan nak beristikharah. Lepas tasyahhud sebelum salam, bacala doa yg diajarkan tu. Wallahua'lam.


See,how simple Islam in our life...just recite this doa during your solat sunat and you can benefit it....tapi the pointnya, kena la buat solat sunat tu..any solat sunat baru boleh baca doa ni..sebab doa ni tak boleh dibaca masa solat fardhu..kira tak aci la kan....sah2 solat fardhu kita buat..kira macam nak menggalakkan kita wat solat sunat juga..hehe..

hmmm...harap apa yang kita impikan dan niatkan tercapai...watch this video carefully...istikharah is not just meant for carik jodoh...yes, if you are a student and want to sit for exam, you still can perform and recite solat istikharah...how???cek balik apa tujuan istikharah...untuk kita minta pertolongan ALLAH kan if kita berada dalam keadaan tak dapat buat keputusan or perlukan confirmation from ALLAH..dalam exam ada tak satu masa kita rasa nak jawab soalan A or B which is kita kena pilih 1 soalan antara 2...so kita da conpius.takut kita tak dapat jawab betul2...makanya, solat istikharah yg kita da buat sebelum tu,insyaALLAH akan lorongkan kita untuk membuat keputusan dalam memilih jawapan yang betul..tapi dengan syarat, buat istikharah tu before sit for your exam...insyaALLAH, kita dapat jawab..hope pahamla ya..hehe..same goes to eh rasa nak masuk uni ni la...tapi uni B pun best juga...erm,nak pilih yang mana ya??talk to our creator...He will listen and he is not cruel to not listen to our doa...

penutup: jangan sombong untuk meminta pertolongan dari ALLAH...ada caranya dan insyaALLAH ALLAH akan tolong...dengan memberikan apa yang kita tidak terfikir pun, mungkin itu satu jawapan untuk doa kita...kerana,



3 comments:

Mia Liana said...

selalunya ramai yang buat bila nak kahwin... mana tahu takut tersalah pasangan :)

pearl jade said...

hehe..betul tue kak..
saya saja je nk suggest utk slain kahwin..hehe
ble da praktis utk bnda len,da xkekok nk wat utk crik jodoh..hihi

fRaMe+LenSeS said...

terbaik perkongsian ni. terima kasih. ;D

Nadh suka dengan blog kamu, perkongsian kamu, Jum Nadh nk pomot, join contest Aku Ingin Berubah sahabat Nadh,,.

Mungkin kita leh sama-sama sampaikan message positive pada masyarakat dengan perkongsian dalam ni plak.. :D

 

Travelblog Elly Jade Copyright © 2014 Designed by Alieff Artwork