Monday, January 17, 2011

boleh tak jawab soalan elok2 kalau orang tanya??

erm....siapa yg selalu dipersoalkan?siapa yang selalu menyoal??siapa yang selalu disoal?siapa yang tersoal??siapa yang bersoal????siapa yang tak nak menyoal???

kalau dah kena soal,haruskah dijawab???dan siapakah pula yang perlu menjawab???siapa yang akan menjawab??siapa yang tak perlu menjawab??siapa yang suka menjawab???

ok dah merepek da ni...sebenarnya,kadang2 saya perasan ada orang tak suka orang tanya soalan kat dia.kalau orang lain tanya,malas je rasanya nak jawab.lagi2 kalau kena jawab melibatkan duit..contohnya kena balas sms,ataupun masa tak cukup nak balas soalan orang tu @ sibuk sangat..oh tidak!!tiba2 takde idea nak cakap apa.malam tadi nak tido yoyoan la terasa dengan orang tu..haha

macam ni...susah sangat ke nak jawab pertanyaan orang.ingat orang tu saja2 ke nak tanya soalan.mestila penting kan kalau dah tanya soalan kat orang tu...kalau balas nak tak nak,nampak sangat tak nak jawab soalan kan???ataupun bagi jawapan yang terlampau general...contohnya, "macam mana ya nak gi rumah kak limah?" dan orang tu jawab, "pakaila GPS"...secara logiknya, memang betul la kan pakai GPS..zaman dah canggih la kalau nak kata.tapi kalau orang yang betul2 nak tolong kita,sure akan tolong dengan bagi map ke,or bagi any landmark untuk ke rumah kak limah.dan dia tak kan tinggalkan kita macam tu je..kalau orang tu takde GPS camne??or orang yang ditanya 2 bagi pinjam guna GPS dia untuk carik rumah kak limah..but still kena tolong orang yang bertanya 2 cara2 nak guna GPS kan??ok wateva...saja2 nak tulis entri ni sebab macam sedih gakla kalau kita tanya soalan kat sape2,jawab nak tak nak je...tapi mesti orang cakap gak...ala,at least orang tu jawab soalan kita...

erm entahla..mungkin keikhlasan kot yang takde.tapi sapa la kita ni nak nilai keikhlasan orang.sob sob sob!!!dengan saya senang je...kalau dah tau orang tu jenis macam tu,iaitu susah nak jawab soalan,so sekarang saya dah tau...tak yah la nak tanya lagi soalan kat dia.oh ya...ampun kalau macam over ke ape ke,tapi mungkin ni peringatan untuk diri sendiri..kalau orang tanya kita tu,jawabla elok2...kalau takde jawapannya,cakap elok2..or kalau ada jawapannya,jawabla sedaya yang mampu...sebab rasa cam eh,salah ke aku tanya soalan tu???rasa macam penting je soalan tu dan orang 2 je yang boleh jawab...kalau dah tau ada orang len yang boleh tolong jawabkan,xde nya kot saya nak tanya orang tu..huhu..eh,keyword untuk entri soalan dan jawab..hehehe

p/s: entri ni tiada kaitan dengan kak limah,cara2 nak pergi rumah kak limah,GPS,mms,sms...sekian, terima kasih!!!


3 comments:

Shaofie said...

jemput join segmen di blog. mudah je. blog review.

http://shaofie.blogspot.com/2011/01/segmen-blog-aku-bukan-privasi-lagi-jom.html

pearl jade said...

ok..thanx ya..
huhu

nisa fazil said...

hehe..jid, ko marah ek aku x reply msg ko psl ronasutra tu? sori ler. ai dh ddk asrama skang. kene tgk bdk2 study lg mlm2. sori yer

 

Travelblog Elly Jade Copyright © 2014 Designed by Alieff Artwork